Jöhet az emelkedés?

Drágulással zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde kedden. A nemzetközi piacokon még december 24-én is kereskedtek, határozott trend nem alakult ki. Londonban drágulást jelzett a tőzsde indikátora, míg New Yorkban gyengültek az árfolyammutatók. A pénzpiacokon a dollár tovább gyengült az euróval szemben.

2003. 12. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára kedden kereskedtek a magyar tőkepiacon, ekkor a BUX rendkívül alacsony forgalom mellett 85,02 pontos emelkedéssel, 9412,57 ponton zárt, ez előzőértékhez képest ez 0,91 százalékos erősödést jelentett.
A blue chipek ára emelkedett, ami egyben jótékony hatással volt a BUX-ra, a Matáv 1,41 százalékkal, a Mol 0,71 százalékkal, az OTP 1,14 százalékkal, a Richter 0,38 százalékkal drágult. A vezető részvények mellett a befektetők néhány kisebb forgalmú papír iránt is érdeklődtek, így erősödhetett a BorsodChem és a Danubius, valamint az Elmű, a Démász, és a Zwack kurzusa. Árfolyamcsökkenéssel zárták a hetet az Antenna Hungária, a Nabi, a Synergon, a Pannonplast és a Globus részvényei.
A brókerek a kereskedés végén jelezték, hogy jelentős sajátügylet (önkötés) történt a piacon, ebből a szemszögből nézve ez azt jelentette, hogy valójában a piaci szereplők már inkább a karácsonyra figyeltek, mint a BÉT-re. Szakértők szerint a következő napokban jelentős árfolyam-emelkedések várhatók, ezt azzal magyarázták a szakemberek, hogy a részvények többségénél a piac igyekszik magas árat kialakítani az év utolsó napjára, ezzel is növelvén az esetleges vállalati portfóliók nyereségét. Az árbeállítási próbálkozások mellett kedvező hatással lehetnek az esetleges nyugat-európai és amerikai árfolyam-növekedések is – hangoztatták a brókerek. A nemzetközi értékpapírpiacok azért érdekesek magyar szemszögből nézve, mert a míg a BÉT-en nem kereskedtek, addig december 24-én Londonban és New Yorkban félnapos üzletmenet folyt, sőt Tokióban nem is volt karácsonyi leállás.
December 24-én Londonban a száz vezető részvényt jegyző FTSE 0,09 százalékot emelkedve, 4444,7 ponton zárt. A szerdai nap nyertese a Cityben a British Telecom lett 0,8 százalékos erősödésével, de jól drágult a Barr Laboratories kurzusa is. Szenteste előtt a tengerentúli kereskedések nem követték a londoni üzletmenetet, azaz a Dow Jones és a Nasdaq negyedszázalék körüli gyengüléssel zárt. A rövidített üzletmenet során a NYSE piacán 514 937 forgalmat regisztráltak, az elektronikus Nasdaq-parketten viszont 643 651 ügyletet kötöttek. A szerdai kereskedés nyertese a nemrégiben kibocsátott kínai China Life Insurance Co. Ltd. biztosítótársaság részvényei voltak. A csak LFC tickerkódjáról és a nyilvános forgalombahozatal során megismert komoly érdeklődésről számot adó társaság 10,31 százalékos drágulással zárt. Az emelkedők között volt még a Pfizer és a Ford Motors papírjai is. A Nasdaq piacán meglepetést okozott a napokban oly sokat emlegetett 8x8 Inc., mivel a cég részvényei 5,06 százalékot gyengültek. A Merrill Lynch brókerei a kereskedés után jelezték, hogy a szerdai nap nem kedvezett a technológiai és távközlési cégeknek, egyúttal rámutattak, hogy a Microsoft és a Sun Microsystems is gyengüléssel zárt.
A tegnapi nap során Tokióban 0,5 százalékkal, 10 417 pontra emelkedett a Nikkei 225 index értéke, a japán tőzsdén a járműipari cégek részvényei gyengültek számottevően, a Toyota árfolyama 0,83 százalékkal, a Nissan Motoré 0,89 százalékkal esett vissza. A gyengülést az okozta a gépipari cégeknél, hogy a fémek világpiaci ára emelkedett, ezt viszont részben az indokolta, hogy a piacon tartanak a terrorveszélytől. Az elemzők jelezték, hogy a tokiói tőzsde mellett az ünnepek alatt még folyt kereskedés a szöuli tőzsdén is, így néhány kínai érdekeltségű részvényre nagyobb kötéseket születhettek. A szakértők rámutattak, hogy míg Hongkong követi a nyugat-európai piacok nyitvatartási metódusait, addig más ázsiai parketteken javában folyt a kínai részvények kereskedése, amelyek az elmúlt év sikerpapírjai voltak.
Tegnap New Yorkban a brókerek emelkedést vártak nyitás előtt, mivel a kereskedés irányát jelző határidős indexek javulást mutattak. Az S&P futures index 1,7 százalékkal, a Nasdaq kurzusa ötszázalékos emelkedést jósolt. A pénzpiacokon a dollár kurzusa újabb mélypontra esett vissza, az amerikai fizetőeszköz a bankközi devizapiacon 1,245–1,247 euró között ingadozott, ez újabb történelmi mélypontnak felelt meg a dollár esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.