Korrigált a Richter

2003. 12. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános emelkedési hullámot jósoltak tegnap reggel az elemzők az értékpapírpiacokon, ez részben meg is valósult, hiszen a befektetők a karácsony előtti ralit összekötötték a Szaddám Huszein elfogása következtében kialakult hurráoptimizmussal. A magyar tőzsdén kevésbé érződött a kedvező hangulat, a BUX ugyan jól teljesített, de korántsem volt akkora a növekedés, mint amit a nemzetközi parketteken tapasztalni lehetett. A BÉT elnökének elképzelései szerint a BUX lassan megközelítheti a 10 ezer pontos határt is, mások viszont ezt nehezen tartják elképzelhetőnek, hiszen jelenleg a BUX kurzusára nem hatnak olyan erők, amelyek indokolnák a 650 pontos emelkedést. Sokan viszont optimisták és várják a 10 ezer pontot, ezek a befektetők tegnap erőteljes vételekkel alapozták meg várható nyereségüket. A BUX tegnap nyitáskor komoly gyengülést jelezett, de délelőtt megváltozott az irány, amit az FTSE és a DAX emelkedése sarkallt. A magyar tőzsdeindikátort a zárás pillanatában igen erős gyengülés érte, ezért a BUX csupán 63,68 pontos növekedéssel tudott zárni.
A forgalom nem érte el a 8,5 milliárd forintot, az elemzők rámutattak, hogy a blue chipek közül a Matávra és az OTP-re kötötték a legtöbbet. A távközlési részvények árfolyama 0,8 százalékkal drágult, a banki papírok pont ellentétesen mozogva, 0,7 százalékkal lettek olcsóbbak. Az albán takarékpénztár felvásárlására holnapig lehet ajánlatot beadni, közölte az albán privatizációs bizottság. A tiranai szervezet közlése szerint jelenleg két külföldi bank, a magyar OTP Bank és az osztrák Raiffeisen Zentralbank versenghet az eladásra felajánlott 34–100 százalékos takarékpénztári részvénycsomag megvételéért. A 100 százalékos tulajdonrész értékét pénzügyi körök 150 millió euróra becslik. Elemzők szerint az albániai pénzintézet felvásárlásával az OTP újabb felértékelődés elé nézhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.