Ötvenpontos mínusz

2003. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 50 pontos csökkenéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a kereskedés elején a BUX tovább gyengült, majd kora délután 9295 pontig emelkedett. A pozitív korrekció végül erőteljesen jelentkezett a BÉT-en, az azt jelentette, hogy a BUX a zárás előtti pillanatban a 10 pont körüli veszteséget 27 pontos plusszá változtatta. A magyar piacon nem volt túl nagy az érdeklődés. A brókerek tőzsdezárás után elmondták, hogy az iraki események a várttal ellentétesen nem okoztak emelkedést, ezért sokan csalódottan vonultak vissza a piacról. Ezért gyengültek hétfőn az amerikai kurzusok, és ezért mozogtak iránytalanul tegnap az európai tőzsdék is. Milánóban is megbolydult a tőzsde, a Parmalat részvényeinek hetek óta tartó gyengülése tegnap megtört arra a hírre, hogy az élelmiszer-ipari cég elnök-vezérigazgatója lemondott. Az új vezérigazgató, Enrico Bondi a Parmalat alapítóját, a 65 éves Calisto Tanzit váltotta fel. A Parmalat jövője most a 69 éves Enrico Bondi kezében van, akit a hitelező bankok nyomására állítottak a cég élére.
A magyar piacon a Mol 2,1 százalékkal drágult, és hasonlóan jól szerepelt az OTP is. Gyengült viszont a Matáv és a BorsodChem (BC) árfolyama. A BorsodChem Rt. igazgatóságának tegnapi ülésén döntöttek a társaság jegyzett tőkéjének több mint hárommilliárd forinttal történő megemeléséről, részvényenként 5600 forintos kibocsátási áron, amelynek eredményeként a társaság saját tőkéje több mint 17 milliárd forinttal nő. A zártkörű forgalomba hozatal útján újonnan kibocsátott A sorozatú, szavazati jogot biztosító részvények közül – az általuk tett vételi szándéknyilatkozat alapján – 1 828 315 részvényt a CE Oil & Gas AG, míg 1 218 877-et a VCP AG vásárol meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.