Pesszimisták az amerikai elemzők

2003. 12. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság jövőre nem a vártaknak megfelelően növekszik, sőt akár visszaesés is történhet – állítja a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank vezető elemzője, John Butler.
Az USA gazdasági növekedésének lassulása a dollárra és a világgazdaságra fog a legjobban hatni; az elemző szerint a jelenlegi igen gyors növekedést képtelenség fenntartani. A lakossági fogyasztás visszaesése magával rántja az Egyesült Államok gazdaságát is. A lakossági költekezésnek viszont az szab majd gátat, hogy a háztartások jelentősen eladósodtak, sőt a vállalatok is a nyereségeiket vélhetően nem a növekedésükre, hanem az adósságuk csökkentésére kívánják fordítani. Az elemző rámutatott a jelentésében, hogy igen erősen jelentkezik a geopolitikai bizonytalanság is, ez is hathat az USA gazdaságára.
A Dresdner Bank befektetési ágazata szakértőjének előrejelzése ellentmond az amerikai Fed várakozásának.
Független elemzők már korábban bírálták a Federal Reserve és az amerikai kormányzat túlzott optimizmusát, mondván, a gazdaság állapota jelenleg nem azt mutatja, hogy 2004-ben Kánaán lehetne. A szakértők a Dresdner elemzőjével összhangban nyilatkoztak most is, egyúttal felhívták a piaci szereplők figyelmét az esetlegesen érkező gazdasági nehézségekre is, mint például az iraki problémákra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.