Zenegép az ingzsebben

2003. 12. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre népszerűbbek az extravagáns, kisméretű multifunkciós elektronikus eszközök. Az angol csak gadgetnek nevezi ezeket a készülékeket, Magyarországon talán a legjobb szó rá a ketyere kifejezés.
Idén vélhetően a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, a palmtopok, az mp3 lejátszók lesznek a legkeresettebb termékek. Talán emlékszünk még rá, hogy néhány éve mekkora újdonság volt a walkman (magyar nevén a sétálómagnó), ezt követte a technika fejlődésével a hordozható CD-lejátszó, tavaly már a boltokba kerültek az első mp3-lejátszásra és
-felvételre alkalmas eszközök. Azóta eltelt egy év, és az mp3 készülékek készítői a méretekre és a memória nagyságának megnövelésére helyezték a hangsúlyt. A Creative cégnek nem kellett messzire mennie a fejlesztés ügyében, hiszen mint a neve is mutatja vélhetően jól felszerelt gárdával rendelkezik. A Creative idén piacra dobta a MuVo2 termékét, mely 1,5 Gbytes merevlemezzel van felszerelve, a cég célja az apró flashmemóriás és a nagyobb tárkapacitással rendelkező készülékek közötti űrt próbálja betöltetni a MuVo2-vel, mely az mp3-as mellett a WMA fájlokat is képes lejátszani, méghozzá tíz órán keresztül akkumulátorának feltöltése nélkül.
Az mp3-lejátszók terén az Apple sem mondhatott le a fejlesztésről, így idén karácsonyra piacra dobta az iPOD 10, 15 és 40 Gbyte-os készülékét. A 15 Gbyte-os tárkapacitású modell közel 3700 zenei szám tárolására képes, de a legnagyobb tárkapacitással rendelkező egység akár tízezer zenei számot is tud tárolni merevlemezegységén. Az új iPod csupán 1,6 cm vastag, így könnyen elfér az ingzsebben is, 65 százalékkal kisebb és 174 grammos súlyával éppen 15 százalékkal könnyebb, mint két CD a tokjában. És mégis: a három új iPod-modell 10, 20 és 40 GByte-os merevlemez-kapacitást kínál – ami pedig akár három hétig tartó folyamatos zenélésre is elég; anélkül, hogy egy dalt kétszer hallanánk.
Az mp3-lejátszóknak az a nagy hibája, hogy szinte mindegyik készülék formája a lehető legegyszerűbbnek akar mutatkozni: semmi extravagancia, semmi feltűnés, pedig a lejátszók ára sok esetben eléri a 200 ezer forintos határt is. Az unalmas külső hagyományát próbálja megtörni az iRiver gyártó az iHP–100 készülékkel. Az igen vékony iHP–100 képes lejátszani az mp3-fájlok mellett a WAV, a WMA, és ASF kiterjesztéseket is, 10 Gbyte-os memóriája és a beépített FM rádió, valamint a 16 órás lejátszási kapacitás sok vásárló számára vonzó adottság.
Sok vásárló, felhasználó, érdeklődő számára viszont nem a tárkapacitás a fontos, hanem a multifunkcionalitás, vagy a külső méret. Ezekre a vásárlókra gondolt az i-Bead gyártója a 100-as jelű modellel. Az i-Bead 100 sokoldalú és kicsi, tehát minden szempontból megfelel a „gadget” kifejezésnek. Lejátssza az mp3- és a WMA-fájlokat, sőt az FM rádióvevőn keresztül felvételre is van lehetőség. Memóriájában viszont – a méretének megfelelően – legfeljebb 256 Mbyte tárolására van lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.