A „kicsik” drágultak

Komoly árfolyamcsökkenést jelzett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a piac az új pénzügyi tárcavezetővel kapcsolatos információk és a forint rohamos gyengülése miatt 161,60 ponttal zárt előző szintje alatt.

2004. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők a vezető részvényeket eladásra kínálták, így a Richter, az OTP és a Matáv ára csúszott vissza a legjobban. A nap vesztese a Synergon lett 3,6 százalékos árcsökkenésével. A kiskapitalizációjú részvények sorából a Nabi, a Zalakerámia és a Brau Union részvényei szerepeltek a legjobban, a brókerek azt nyilatkozták tőzsdezárás után, hogy a BUX-nak nem tett jót ma a forint körüli mizéria.
A nemzetközi értékpapírpiacokon a napközbeni fellendülést követve visszaestek az indexek, a frankfurti DAX piacán a 30 részvényt jegyző indikátor késő délután 0,72 százalékkal gyengült, míg Londonban fél százalékkal volt korábbi értéke alatt. New Yorkban a kezdeti csökkenést követve a piac száznyolcvan fokos fordulatot vett, ez azért következett be, mert az amerikai Ford Motor közölte, hogy az idén már bevételnövekedést vár és 3,5-3,8 milliárd dollár közötti adózatlan nyereséget. Részvényarányosan ez 1,20-1,30 dollárnak felelne meg, valamivel gyengébb lenne, mint amire az elemzők eddig gondoltak. A nyitáskori eróziót viszont a tengerentúli munkanélküliségi adatok kiábrándító értékei indukálták. A munkanélküliek aránya decemberben az elemzői várakozásoknál jobban csökkent az Egyesült Államokban, a várt 5,9 százalék helyett 5,7 százalékra esett. Decemberben csak ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma, az elemzők 130 ezres növekedést vártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.