Általános profitkivonás

2004. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, majd lassú lejtmenet jellemezte a további kereskedést. A nyitást követő növekedés során az index 9698,68 pontig emelkedett, majd az első fél óra után a trend megfordult, és gyengülés következett be. A BUX végül 46,51 pontos csökkenéssel zárta a kereskedést. A tőzsde forgalma meghaladta a 8,8 milliárd forintos szintet is, ebből a legnagyobb részt a tíz forinttal gyengülő OTP-re kötötték.
Nyugat-Európában és a tengerentúlon is lefelé korrigáltak az árfolyamok. Az elemzők a FTSE és a DAX gyengülését azzal magyarázták, hogy a befektetők továbbra is a profitot realizálták.
Az amerikai piac veszteséggel nyitott, ami az európai börzékre is negatívan hatott: a Wall Street nyitása előtt a JP Morgan bejelentette, hogy felértékelte a Nokia részvényeit. A befektetési tanácsadó társaság azzal indokolta a finn távközlési berendezéseket gyártó cég felminősítését, hogy a Nokia az utolsó negyedévben várhatóan kedvező eredményeket ért el. A JP Morgan a kedvező kilátások miatt a Nokia részvényeit vételre ajánlja, és célárát 18 euróban állapította meg.
A nemzetközi események következtében a pesti börzén is lefelé mozogtak az árfolyamok, a nap vesztese az Elmű és a Nabi lett. A vezető részvények közül egyedül a Richter drágult, a gyógyszergyártó cég részvényei 150 forinttal erősödtek. A Rába, a Honvédelmi Minisztérium megrendelésére vonatkozó keddi bejelentését követve tegnap közölte, hogy az idei évre korábban megkötött 4,2 milliárd forintos megrendelésen túl további 9,6 milliárd forint értékű megrendelést kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.