Drágult a Mol

Emelkedéssel zárta a hetet tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A piac részben a nyugat-európai fejleményekre, másrészt a hazai céges hírekre reagált kedvezően.

2004. 01. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az index 3 pontos emelkedéssel nyitott, majd egy kisebb esést követve tartósan javult és zárás körül napi csúcsára ugrott. A kereskedés végén az index 9574 ponton állapodott meg, ami 38 pontos javulásnak felelt meg. A forgalom továbbra is 5,3 milliárd forint körül alakult, a legnagyobb érdeklődés a Mol-papírok iránt volt. Az olaj-ipari cég részvényei 2,888 milliárd forintos fogalom mellett 60 forinttal erősödtek, de javult még a Richter és az OTP ára is. A gyógyszergyártó cég részvényei 300 forinttal erősödtek, míg a banki papírok 11 forinttal értékelődtek fel. Meglepetésre a Matáv értéke gyengült, pedig a cég elnök-vezérigazgatója, Straub Elek azt nyilatkozta, hogy jelentős osztalékot fizetnek a részvényeseknek, ami elvileg árfolyamfelhajtó hatású információ a befektetők számára. A Matáv-papírok 6 forintos gyengülést követve 799 forinton zártak. A Matáv papírjaira az elemzők 910–1020 forint közötti célárat jósolnak, jelenleg a távközlési cég árfolyama alulértékelt a szektor többi társaságához képest. A nap nyertese a Nabi lett 3,4 százalékos drágulásával. A gépgyártó cég részvényei azért erősödtek, mert az előző napon egyes befektetők több ezer darabos pakettet dobtak piacra, így csütörtökön a Nabi-részvények 1160 forintig zuhantak, de ezt tegnap korrigálták drágulásukkal. Az emelkedő árfolyamú cégek közül érdemes volt még megemlíteni a Forrás törzsrészvényeit, a Pannonplast- papírokat. A 120 forintos osztalékot fizető Egis kurzusa 85 forinttal gyengült.
A nyugat-európai és amerikai piacokon is drágultak az árfolyamok, a tengerentúlon késő délután a Dow Jones 0,17 százalékkal, a Nasdaq 0,72 százalékkal erősödött. A Wall Streeten az Abbott Laboratories bejelentése okozott optimizmust a gyógyszeripari szekcióban. A Magyarországon a Selsun samponjáról is ismert amerikai cég nyeresége nőtt a tavalyi év utolsó negyedében a vényköteles gyógyszerek amerikai értékesítésének emelkedése miatt, az idei előrejelzések azonban elmaradnak az elemzők várakozásaitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.