Érdektelenség a tőzsdén

2004. 01. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel 9500 pont fölül indult a BUX gyengülése tegnap, az index 9526 ponton nyitott, majd erőteljes lendületet véve, a kereskedés első órájában 9415 pontig zuhant. Alacsony érdeklődés mellett folyt tegnap az üzletmenet, a befektetők főként a pénzügyminiszter személye és annak jövőbeni elképzelései miatt nem tudták eldönteni, hogy érdemes-e befektetni a BÉT-en forgó részvényekbe, így a hezitálók inkább a partvonalon kívülről nézték végig az eseményeket. Az érdektelenség miatt a forgalom nem érte el a 4,5 milliárd forintos szintet, a BUX viszont ezzel párhuzamosan 92,37 pontos csökkenéssel 9465 ponton zárt. A vezető részvények egytől egyig gyengültek, a nap vesztese a blue chipek sorából a Richter lett 2,5 százalékos lassulásával, ezt követte a Mol 0,2 százalékkal, a Matáv 0,9 százalékkal, valamint az OTP 0,8 százalékkal. A legnagyobb zuhanást a Nabi könyvelhette el, a buszgyártó cég részvényei 5,1 százalékkal lettek olcsóbbak.
Nyugat-Európában is lefelé mozogtak a tőzsdemutatók, az egyetlen pozitív hangvételű hír az volt, hogy egy párizsi bíróság 30 millió eurós kártérítést ítélt meg a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) luxusipari cégnek a Morgan Stanley (MS) befektetési társasággal szemben. Az LVMH azt sérelmezte, hogy egy elemzése során a társaságról valótlan adatokat közölt az MS, ez részben a francia cég márkanevét sértette – közölte a bíróság. A Morgan Stanley a 30 millió eurós kártérítésen kívül 10 ezer eurót köteles fizetni a márkanév állapotának tisztázása miatt. Korábban már az amerikai tőzsdei felügyelet (SEC) is vizsgált hasonló esetet, sőt a magyar tőzsdén sem ismeretlen a befektetői körökben az, hogy egyes brókercégek tanácsadók saját, vagy mások anyagi érdekeit szem előtt tartva le- vagy felértékeltek egyes részvényeket. Utoljára a Parmalat ügye kapcsán vizsgálódott a SEC, mivel az olasz cég részvényeit úgy ajánlották vásárlásra – valószínűleg annak tudatában voltak a társaságok vezetői –, hogy az ajánlásaikban szereplő tejipari vállalat eredményei meg voltak hamisítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.