Javuló gépgyártók

2004. 01. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meredek árfolyam-emelkedéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, de a BUX sokáig nem tudta fenntartani javuló trendjét, visszazuhant előző értéke környékére, és végül 5,47 pontos növekedéssel, 9821,86 ponton zárt, ami 0,06 százalékos emelkedésnek felelt meg. A részvénypiac forgalma az utóbbi napokhoz viszonyítva a közepesnél magasabb, 6,5 milliárd forint volt. A vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva. A Matáv 0,24 százalékkal 825 forintra, a Mol 0,08 százalékkal 6575 forintra, a Richter 0,99 százalékkal 2050 forintra gyengült. Az OTP 1,22 százalékkal 2894 forintra drágult. Az Egis és az FHB előző napi záróárán fejezte be a kereskedést, a gyógyszergyártó cég papírjai 9350 forinton, míg a banki részvények 4700 forinton zártak. A nap nyertese az Econet lett 7,9 százalékos drágulásával, ezt követte a Rába 1,7, a NABI 1,6 százalékos javulással. Szakértők az FHB tegnapi stagnálásáról azt nyilatkozták, hogy a banki részvényekre még mindig nagy érdeklődés mutatkozik, ezt jelezte az FHB magas forgalma is.
A tengerentúlon nyitáskor még pluszban voltak a tőzsdei indikátorok, de az amerikai költségvetés idei rekordhiányának értéke megdöbbentette a befektetőket: a nyitást követő második órában erőteljes eladásokba kezdtek. Az amerikai kongresszus közlése szerint a költségvetés hiánya az idén 477 milliárd dollár lesz. Abszolút értékben ez történelmi rekordot jelent, a nemzeti termékhez viszonyítva a hiány viszont a nyolcvanas évek elején a mostaninál nagyobb volt – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.