Megugrott a Phylaxia

2004. 01. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális gyengülés és alacsony forgalom – ezekkel a szavakkal illették a brókerek a tegnapi, budapesti tőzsdei kereskedési napot. A BUX nyitás után 9635 pontig emelkedett, majd 9530 pontra korrigált, az index a nap nagy részét 9500–9540 pont között töltötte. Záráskor a BUX 35,11 ponttal előző értéke alatt állt, ez 0,37 százalékos csökkenésnek felelt meg. A magyar tőzsdemutató követte a nemzetközi árfolyamok mozgását, az FTSE és a DAX napközben erősen pluszban volt, de késő délután az indikátorok gyengültek. A nyugat-európai befektetők hangulatát az amerikai makrogazdasági adatok fordították meg. A tengerentúlon is csökkenő trend uralkodott nyitáskor, annak ellenére gyengültek az árfolyamok, hogy az IBM még nyitás előtt közölte: a negyedik negyedéves eredménye nőtt, mert a gyenge dollár miatt emelkedtek a bevételei. Az elemzők szerint az adatok azt sugallják, hogy 2004 nagyon izgalmas év lesz az IBM számára – írta az MTI–Eco.
A magyar tőzsdén 5,39 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények közül a Mol és a Matáv ára nem változott, a Richter 205 forinttal, az OTP 25 forinttal lett olcsóbb. A nap meglepetését a Phylaxia okozta négyforintos erősödésével, ezt követte a Démász és az Egis. A brókerek a Phylaxiáról azt nyilatkozták, hogy kisbefektetői vételi nyomás jelentkezett az állat-egészségügyi papírokra. Elemzők szerint tegnap a kiskapitalizációjú papírokat kedvelték, ezt azzal magyarázták, hogy ezek a részvények látványosan alulértékeltek, így érthető volt azok drágulása.
A forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben a BÉT zárásakor 266,87-on állt, ez mintegy kétforintos gyengülésnek felelt meg. Az átlagos forgalomban az euró 265,35 és 268 forint között mozgott, ami a forint szempontjából 5,09 és 6,02 százalékos sávon belüli ingadozást jelentett a nap folyamán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.