Röviden

2004. 01. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 2,5 milliárd forint értékben szállíthat alkatrészeket a Rába Rt. a magyar Suzuki Rt.-nek. A megállapodás szerint a győri cég a 2005-től piacra kerülő új Suzuki-modellekhez ülésalkatrészeket szállíthat, amelyeket a cég móri gyárában állítanak elő. (P. B.)

Alig emelkedett a három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek hozama a tegnapi aukció során. A kibocsátó tájékoztatása szerint a 20 milliárd forintnyi értékpapírra 51,96 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amiből 25 milliárdnyit fogadtak el. A kincstárjegyek 12,49 százalékos átlagos éves hozammal keltek el az egységes hozammutató alapján. (P. B.)

A Szibnyeft részvényesei március 28-án rendkívüli közgyűlésen megvitatják az orosz olajcég alapszabályának megváltoztatását, az igazgatótanácsi tagok megbízatásának idő előtti megszüntetését és új tagok választását. (MTI–Eco)

Kína gazdasági teljesítménye tavaly rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült – közölte a kínai állami statisztikai hivatal. Kína gazdasága 2002-ben nyolc százalékkal nőtt. 2003 utolsó negyedében a kínai gazdaság 9,9 százalékkal emelkedett 2002 utolsó negyedéhez képest. A kínai GDP a harmadik negyedévben – felülvizsgált adatok szerint – 9,6 százalékkal bővült az előzetesen közölt 9,1 százalék helyett. Az ütem azt mutatja, hogy a világ hatodik gazdasága maga mögött tudja az atípusos tüdőgyulladás (SARS) következményeit. (MTI–Eco)

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzletihangulat-mutatója januárra 72,9 pont a decemberi 73,4 és a novemberi 67,2 pont után; az elemzők 73,2 pontot vártak. A ZEW-mutató általában megelőlegezi az IFO nagyobb figyelemmel kísért hangulatmutatóját. (MTI–Eco)

A Bank of Japan tegnap bejelentette, hogy a bankrendszer rendelkezésére álló likviditás összegét a korábbi 27-32 ezer milliárd jenről 30-35 ezer milliárd jenre (280-326 milliárd dollárra) emeli. Toshihiko Fukui, a Bank of Japan kormányzója szerint a jelenlegi devizapiaci helyzet kockázatos lehet a japán gazdaság számára. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.