Röviden

2004. 01. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen zárult tegnap a hathetes futamidejű diszkontkincstárjegyek aukciója, a felkínált húszmilliárd forintnyi papírra 38,35 milliárdnyi ajánlat érkezett. Az eredetileg 3 hónapos futamidővel kibocsátott kincstárjegyek 12,58 százalékos éves hozammal keltek el. (P. B.)

Tavaly – sorrendben tizedszer – ért el éves értékesítési rekordot a német Audi autógyár. A szállítások 3,7 százalékkal 769 893-ra nőttek. Az Audi ingolstadti bejelentése szerint az idei évre további növekedést várnak. A Volkswagen AG luxusmárkája termelésének 69 százalékát értékesítette tavaly külföldön, az előző év 67 százaléka után. A cég a kemény verseny dacára megtartotta legnagyobb piacán – a nyugat-európain – a piaci részesedését, 3,8 százalékon. (MTI-Eco)

Százhúszmilliárd korona értékű külföldi beruházás került veszélybe a szlovák belpolitikában uralkodó ingatag állapotok miatt – jelentette ki hétfőn a szlovák kormány gazdasági minisztere. Pavol Rusko tárcavezető, az Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke szerint a harminc legnagyobb, még csak tervezett külföldi befektetés gazdája a szlovákiai belpolitikai fejlemények miatt azt fontolgatja, hogy mégsem Szlovákiában fekteti be a pénzét. (MTI-Eco)

Lettország gazdasága 7,1 százalékkal gyarapodott 2003-ban, az idén várhatóan 6,1 százalékkal növekszik a GDP – jelentette ki Valdis Dombrovskis pénzügyminiszter. A központi bank nemrégiben módosította a GDP tavalyi növekedési üteméről szóló előrejelzését 0,2 százalékponttal 7,2 százalékra, s megerősítette: az idén 7 százalékos növekedést vár. Dombrovskis megjegyezte: az ő 2004. évi előrejelzése óvatos. (MTI-Eco)

A France Télécom (FT), Franciaország vezető távközlési vállalata tegnap bejelentette, hogy a tervek szerint 14 és fél ezer munkahelyét kell az idén megszüntetnie, elsősorban úgy, hogy a megüresedett helyekre nem vesznek fel új embereket. Az anyaországban mintegy 8,8 ezer állás válik feleslegessé, de a leépítés több ezer lengyelországi munkahelyet is érint. A létszámcsökkentés a teljes vállalati létszám mintegy 6 százaléka, s a tavalyi bő 13 ezres csökkentést követi. (MTI-Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.