Röviden

2004. 01. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betekinthet hétfőn a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) fellelhető, Brau Union-felvásárlással kapcsolatos iratokba – közölte tegnap az érdekvédelmi szervezet. A betekintésre az ad lehetőséget, hogy a PSZÁF elfogadta a Brau Union részvényeseként a Tebészt. (P. B.)

Az előzetes adatok alapján várhatóan a 2002. évihez hasonló, több mint négymilliárd forint üzemi nyereséggel zárja a 2003-as esztendőt a Videoton vállalatcsoport – közölte a cégcsoport elnök-vezérigazgatója. Széles Gábor elmondta: a Videoton 2003-ban a tavalyelőttinél csaknem négymilliárd forinttal kisebb, mintegy hetvenmilliárd forint körüli forgalmat ért el. (MTI–Eco)

A világ vezető rágógumigyártója, az amerikai Wrigley’s bejelentése szerint 272 millió dollárért felvásárolja a Joyco csoport bizonyos édességipari részlegeit a magánkézben levő spanyol Agrolimen konglomerátumtól. A Wrigley’s ezzel európai és ázsiai tevékenységét erősíti. (MTI–Eco)

Lengyelország legújabb, egymilliárd euróra tervezett, ötéves eurókötvényét a Fitch Ratings hitelminősítő társaság közepes befektetői besorolásba sorolta be. A hitelminősítő a besorolás kapcsán megjegyezte, hogy Lengyelországnak jelentős költségvetési kiigazításra van szüksége az euróövezeti csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez. (MTI–Eco)

Jelentős érdeklődés mutatkozott a hároméves államkötvény iránt a tegnapi aukció során. A meghirdetett negyvenmilliárd forintnyi államkötvényre 85,9 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, de a kibocsátó csupán a meghirdetett mennyiségű ajánlatot fogadta el. Az állampapírok 10,29 százalékos éves átlaghozammal keltek el. (P. B.)

Az elmúlt évben a német autógyártók hasították ki maguknak a legnagyobb szeletet japán importpiacából. Összességében az importált autók eladása 0,6 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest, 278 804-re – közölte a japán autóimportőrök szövetsége. A japán autógyárak külföldön készített importautóinak eladása 89,5 százalékkal 31 189-re bővült, a külföldi gépjárművek eladása – beleértve a teherautókat – öt százalékkal csökkent, 247 606-ra. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.