Röviden

2004. 01. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DIW német gazdaságkutató szerint Németországban a tavalyi év végétől érezhetővé vált a gazdasági élénkülés: a tavalyi utolsó negyedre a DIW 0,5 százalékos növekedéssel számol az előző negyedhez képest. Mindenekelőtt az ipari termelés alakult kedvezően, miközben a gyenge magánfogyasztás alig járult hozzá a növekedéshez. (MTI–Eco)

Emelkedett a három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy hozama a tegnapi aukció során. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. tájékoztatása szerint a meghirdetett 30 milliárd forint névértékű kincstárjegyre 73,2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ebből a kincstár 35 milliárdot fogadott el. A három hónapos kincstárjegyek 12,48 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. (P. B.)

A Lukoil nettó eredménye 38 százalékkal 701 millió dollárra emelkedett 2003 harmadik negyedében az egy évvel korábbi 507 millióról – tette közzé Oroszország második legnagyobb kőolajipari vállalata. Az eredmény, amit az amerikai GAAP könyvelési szabályok szerint számoltak ki, túlszárnyalta az elemzők 669 millió dolláros várakozását. (MTI–Eco)

Franciaországban tavaly decemberben az elemzők várakozásaival összhangban 0,1 százalékkal emelkedtek az árak, s ezzel éves összevetésben 2,2 százalékos volt az infláció – tette közzé az ország statisztikai hivatala. A legnagyobb mértékben, 4,4 százalékkal a gyümölcsök és zöldségek drágultak tavaly Franciaországban. A feldolgozóipari termékek ára mindössze 0,4 százalékkal emelkedett, az élelmiszereké 2,4 százalékkal, miközben az energia ára 0,1 százalékkal csökkent tavaly. (MTI–Eco)

Hat év óta a leggyorsabban, 8,5 százalékkal nőtt Kína gazdasága 2003-ban, a hazai és a külföldi befektetések emelkedésének és a kezdődő világgazdasági élénkülésnek köszönhetően – közölte a kínai adóhatóság elnöke előzetes adatként. A statisztikai hivatal a jövő héten teszi közzé a hivatalos adatokat. Az adóbevételek tavaly 20,3 százalékkal nőttek, a GDP pedig 8,5 százalékkal. A kínai GDP éves szintre vetítve a harmadik negyedévben 9,1 százalékkal bővült. (MTI–Eo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.