Röviden

2004. 01. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális mértékben, 0,01 százalékponttal változott a tegnapi aukció során a három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy hozama. A 30 milliárd forint névértékű kincstárjegyre 56,72 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ebből a kibocsátó 30 milliárdot fogadott el. A kincstárjegyek 12,5 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. (P. B.)

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 70 millió forintra bírságolta a Matáv Rt.-t. A versenytanács határozatára a Matáv Rt. távközlésjogi osztályának vezetője, Hermány Csaba közölte, hogy érdemben csak a versenyhivatal határozatának kézhezvételét és annak áttekintését követően tudnak nyilatkozni. (MTI–Eco)

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft azzal gyanúsítható, hogy audio- és videoszoftvereket, illetve szerverrendszereket a Windows operációs rendszerhez kötött, ami illegálisnak minősül, mert kizárja a piacról a többi ilyen szoftvert gyártó társaságot. (P. B.)

Jelentős mértékben bővült a világ legnagyobb mikroelektronikai cégének, az Advantestnek a nyeresége. A japán társaság 43,71 millió dolláros tiszta nyereséget jelentett pénzügyi éve harmadik negyedéről. (MTI–Eco)

A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója januárról 97,4 pont lett. Az elemzők a decemberi előzetes adattal megegyező 96,8 pontra számítottak. Az IFO mutatója kilencedik hónapja javult egyvégtében januárban, bár a 100 pont alatti eredmény továbbra is azt jelezte, hogy a megkérdezett hétezer vállalat között hajszálnyival kisebbségben vannak az egyértelműen bizakodók. (MTI–Eco)

A svájci Lindt & Spruengli csokoládégyár tavaly 7,1 százalékkal 1,8 milliárd svájci frankra növelte értékesítését, meghaladva a vállalati előrejelzést. Más adatokat egyelőre nem közöltek, de kedden azt mondták a cégnél, hogy a működési és a tiszta nyereségük minden bizonnyal még nagyobb ütemben nőtt tavaly, mint a forgalmuk. Tavaly áprilisban nyolc-tíz százalékos nyereségnövekedést jósoltak. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.