Wall Street: zárva

2004. 01. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitástól kezdődően emelkedett a BUX és végül napi csúcsán, 9735 ponton zárt, ami 160,51 pontos javulásnak felelt meg. A befektetők nem voltak túlzottan aktívak, ezt jól mutatta az 5,5 milliárd forintos forgalom és a kis kapitalizációjú papírok iránti érdektelenség is. A kereskedés után a brókerek azt nyilatkozták, hogy a piac nem volt túl aktív, sőt a vezető részvényeket sem sokan vásárolták, de egyúttal rámutattak: a magyar piac alulértékeltsége miatt még mindig tartogat meglepetéseket. Ilyen meglepetés volt tegnap az Egis ötszázalékos drágulása és a Matáv 2,3 százalékos erősödése is. A blue chipek közül jól szerepelt még a Richter és az OTP is, a Mol viszont nem tudott egyszázaléknyi emelkedést realizálni, így 55 forintos növekedéssel zárt.
A nemzetközi tőkepiacokon a tengerentúli börzék zárva tartása miatt nem alakult ki húzóerő. A France Télécom munkaerő-elbocsátási bejelentése és az Infineon eredményei ingatták a piacok árfolyammutatóit. A párizsi CAC 40 index a France Telecom hírére erőteljes emelkedésbe fogott, de a távközlési részvények később nem tudták megtartani a napközben elért pluszt, így az index is gyengült. Frankfurtban más volt a helyzet: az Infineon bejelentését követve megerősödtek az indexek és a növekedési trend késő délután is kitartott, a félvezetőgyártó cég részvényei kétszázalékos javulással zártak. Az Infineon azt közölte, hogy 1,62 milliárd eurós bevételt sikerült produkálni a decemberrel zárult első üzleti negyedévben. Ez nyolc százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, de 13 százalékkal több az egy évvel azelőttinél. A negyedévről negyedévre történt visszaesést az árcsökkenéssel és az euró felértékelődésével magyarázták a világon a hatodik legnagyobb félvezetőgyártó vállalatnál, az Infineonnál. A tiszta nyereség 34 millió euró volt, az előző negyedévi 49 millió euró után. Egy évvel korábban negyvenmillió eurós nettó vesztesége volt a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.