időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Belháború az MSZP-ben

Czirják Imre
2004.02.10. 23:00

Egyre nagyobb teherként nehezednek az MSZP-re a romló népszerűségi adatok, információink szerint a kormány és a pártvezetés gyenge teljesítményét okolják. Az Index információja szerint viszont a kabinet dilettantizmusát unják a baloldali tőkések is.

A közvélemény-kutatási adatok váltották ki azt az elégedetlenséget, amely ahhoz vezetett, hogy a hétfői MSZP-frakcióülésen az egyik felszólaló nyíltan kijelentette: ha a párt veszít az európai parlamenti választásokon, akkor Medgyessy Péter miniszterelnöknek, Kovács László pártelnök-külügyminiszternek és Horn Gyula volt miniszterelnöknek le kell vonnia a megfelelő következtetéseket – értesült a Magyar Nemzet.
A Magyar Szocialista Párt nyár óta egyre népszerűtlenebb, a legutóbbi felmérés szerint már sok törzsszavazó is elpártolt tőle. Januárban újabb bizalmi válságot okozott a vártnál nagyobb tavalyi költségvetési hiány, amelynek fényében az idei évre várt deficitet is növelni kellett, pedig a büdzsé vitájának kezdete óta ismételgette Medgyessy Péter, hogy az „kőbe van vésve”. A szocialisták úgy vélik: erőteljesebb, határozottabb, gyorsabban döntő vezetésre van szükség, de nem biztosak benne, hogy a jelenlegi vezérkar képes a változtatásra.
Az Index című internetes lap információi szerint a baloldali tőkések is unják a kormány gazdaságpolitikai dilettantizmusát. Az internetes lap szerint az új szocialista kapitalisták még februárban a nyilvánosság elé állnak változást sürgetve. Az Index úgy tudja: a Leisztinger Tamás, az Arago Rt. tulajdonosa körül szerveződő csoport meg kíván jelenni az MSZP mellett, de nem tömegmozgalomként, hiszen legfeljebb ezer emberről lehet szó. A szóban forgó személyiségek többsége gazdaságilag igen nagy befolyással rendelkező vagyonos üzletember.
A régi párttagok azzal vádolják Leisztingert és körét, hogy ő áll a Hajdú-Bihar és Vas megyei „puccsok” mögött. Ebben a két megyében új párttagok tömeges beáramlása tette lehetővé a tisztújítást, új vezetés választását. Az aragós milliárdost az MSZP-fiatalokkal is „hírbe hozzák”, mert élettársa, Tüttő Katalin a Fibisz, a párt ifjúsági szervezetének alelnöke. Az Index szerint Leisztingerék Gyurcsány Ferenccel, a milliárdos vállalkozóból lett sportminiszterrel – legújabban az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke – értenek szót. A politikus viszont (aki helyi lapnak terveiről azt mondta: le kell verni a jobboldalt) nem tart kapcsolatot velük, és idegenkedik tőlük.
Nem igazán lehet azzal vádolni a régi hajdú-bihari és Vas megyei pártvezetést, hogy minden rendben ment volna náluk – mondták el lapunknak nevük elhallgatását kérő, más véleményen lévő szocialista politikusok. Mindkét helyen nagyon rosszul teljesítettek a szocialisták (Hajdú-Biharban például egy egyéni országgyűlési képviselői helyhez sem jutottak). Szerintük az újra minimális érzékenységet sem mutató régiek csak egy dologhoz értenek: mások lejáratásához. Rámutatnak arra: hasonló váltás történt Szegeden is a választások előtt, és nagyon jól teljesített a párt a városban és a megyében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.