Csúcskészülékek, csúcsszolgáltatások

Néhány éve a mobiltelefonokat gyártók rájöttek, hogy van egy nem túl széles, de annál fizetőképesebb felhasználói réteg – a menedzserek –, amelynek sokrétű készülékekre lenne szüksége, de akkor még a telefonok csak az alapvető tulajdonságokkal rendelkeztek. Először a Nokia lépett a piacra a multifunkciós, cégvezetőknek ajánlott eszközével, a 9210i modellel. Azóta eltelt néhány év, és a piac szereplői, köztük az Ericsson is megpróbálta a menedzserkalkulátor-funkciókkal és PC-s felhasználói lehetőségekkel ellátni készülékét amellett, hogy a méretekre is igen nagy hangsúlyt fektettek, sőt a mostanában szokásos fényképezési lehetőségeket is applikálták.

2004. 02. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel a két nagy rivális társaság, a Nokia és a SonyEricsson (SE) piacra dobta legújabb csúcsmodelljét. A finn cég a 6600-as készülékkel lepte meg a márka szerelmeseit, míg az SE a P900-as típust kínálta a bokros teendőkkel megáldott igényes menedzsereknek.
A japán–svéd telefongyártó a korábbi SonyEricsson P800-as készüléket fejlesztette tovább, a Nokia eközben a 7650-es és a 3650-es modelleken alapulva indult el a tervezés és fejlesztés során. Mind a két cég igazán kiváló, a legfrissebb igényeknek megfelelő multimédiás készüléket alkotott, így a vásárlóknak feladatot adtak, hogy vajon melyik készülék tud többet, melyiket érdemes megvásárolni.
Egyes tudományos és történelmi állítások szerint a finnek rokonai vagyunk, míg vannak olyan kutatások is, hogy a japánok is rokon népek a magyarok számára, így a két rokon ország telefongyártó cége készülékét nehéz elfogultság nélkül tesztelni.
A Nokia 6600-as – csakúgy, mint két elődje – a Symbian operációs rendszerre épülő Series 60 szoftverplatformot futtatja. A szolgáltatás kínálata szinte alig változott, viszont a képminőségre és a kezelhetőségre nagyobb figyelmet fordítottak. A korábbi társakkal ellentétben a 6600-as billentyűzete szinte megegyezik a hagyományos telefonokéval – nem szétcsúsztatható, nem kör alakú –, viszont öt fontos gomb a készülék szélén kapott helyet.
A SonyEricsson P900-as a korábbi testvér, a P800-as némiképp továbbfejlesztett változata, a legnagyobb különbséget nem igazán a külső, hanem a belső tulajdonságok megismerése során fedezhetjük fel, a Symbian OS 7,0 alapokra épített P900-as első ránézésre a P800-as színétől különbözik. A sokaknak visszataszító P800-as világoskék színe átalakult kékesszürke high-tech külsőre. Flipp megmaradt, viszont a funkciók némileg módosultak.
A P800-as készülék megalkotásakor az volt a cél, hogy olyan piacot szerezzenek, ahol eddig csupán a palmtopok szerepeltek, a P900-as viszont azt a célt szolgálta, hogy a még nem megnyert vevőket is a SonyEricssonhoz tudják csalogatni. Kinek kell egy palmtop és egy mobil, amikor létezik olyan készülék, amely mind a két funkcióval rendelkezik, és egybe van építve, csupán egy zseb kell a nadrágon hozzá, és a súlya is csak 150 gramm, ez lett utóbb a P900-as. Látható, hogy a fejlesztők a korábbi készülékkel szemben a billentyűfunkciók és a JogDial gomb előtérbe helyezését látták fontosnak, így az érintőceruza használata némileg háttérbe szorult. A P900-as kijelzőjét 65 ezer színű TFT érintőképernyővel szerelték fel, amelynek felbontása 208´320 képpont. A képminőség jól láthatóan javult, ami a fényképek, valamint a video- és a mobilinternetes oldalak böngészésekor kifejti áldásos hatását. A telefon memóriája 48 megabájtot kapott, ebből a felhasználó adatainak 16 megabájt jut.
A finn konkurencia ezzel szemben olyan készüléket készített, amely nem csupán a menedzsereknek kínál hasznos lehetőségeket – jelenleg a Nokia még nem dobta piacra azt a készüléket, amely méltó utódja lehetne a 9210i-nek, talán már nem is akarnak hasonló kis felhasználói szegmenst érintő készüléket piacra dobni. Információink szerint a Nokia a most bemutatott 6600-ast követve egy, a Ngage készülékhez hasonló, felső kategóriás menedzseri funkciókkal megáldott készüléket kíván az idei évben piacra dobni. Addig is a 6600-as a csúcskészülék, ennek súlya alulmúlja az ES P900-ast, de ez érthető, hiszen a Nokia kijelzője szinte a fele a SonyEricssonénak. A Nokia 6600-as egyik előnye a súlya, ami 122 gramm, a kijelző 65 ezer szín megjelenítésére képes, ennek felbontása 176´208 pixel. A Nokia a korábbi testvérek célszerűségét követte néhány átalakítással, így 6 megabájtra nőtt a belső memória, és a készülék kapott egy cserélhető MMC memóriakártyát is, aminek mérete 32 megabájt.
Mind a két készülék támogatja a napjainkban használatos szinte összes adatátviteli szabványt: a mobiladatátvitelre a GPRS-t és a HSCSD-t, eszközök közötti drót nélküli kommunikációra pedig Bluetootht, illetve infravörös kapcsolatot használhatunk. Sőt HTML és xHTML formátumú mobilinternetes tartalmakat is kezelni képes WAP 2,0-s böngészővel látták el. A készülékek egy Opera mobiltelefonra gyártott hagyományos weboldalak megjelenítésére is alkalmas internetes böngészőt is kaptak. Az SE P900-as rendelkezik egy beépített e-mail kliensprogrammal, amely az internetes levelezésben használatos POP3 és IMAP szabványokat egyaránt támogatja. A kliens tudja kezelni a levélhez csatolt fájlokat is, ezek megnyitásához a Viewer nevű alkalmazást használhatjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.