időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Draskovics pánikot okozott

Szajlai Csaba
2004.02.07. 00:00

Tegnap sem tért magához nemzeti fizetőeszközünk, sőt, a forint/euró meg is közelítette a 269-es árfolyamot a bankközi devizapiacon. Szakértők szerint a kisebbfajta pánikot Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter kijelentése okozta.

Draskovics Tibor tegnapi szavai nyomán a bankközi devizapiacon 269 forinton tetőzött a forint/euró árfolyam. Noha délre kissé megnyugodtak a kereskedői kedélyek, az euró 267,60/70-ig korrigált, ám késő délután ismét 268 felett járt nemzeti fizetőeszközünk jegyzése. Elemezők szerint a pánikot az okozta, hogy a kijelölt pénzügyminiszter a tavalyi államháztartási hiány kapcsán külföldi újságíróknak kifejtette: a 2003-as, végleges költségvetési deficit a GDP 5,7-5,8 százalékáig ugorhat fel.
A forint gyengülése már csütörtökön megkezdődött, miután az Európai Központi Bank egyik vezető tisztviselője túlértékeltnek nevezte a kelet-közép-európai valutákat. Idetartozik, hogy az MNB megszüntette az árfolyamcél kommunikálását, 2004-es inflációs célt sem tűzött ki, viszont a 2005-ös négy százalékhoz ragaszkodik.
Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter nincs tisztában azzal, milyenek a következményei a 2003-as költségvetési hiánnyal kapcsolatos bejelentésének – közölte a Fidesz-frakció. Ismételten azt mutatta, hogy az államháztartás állapotáról nem állnak rendelkezésre megbízható adatok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.