Egyre több e-bolt nyílik

Bár az internetfelhasználók többsége a világhálót még elsősorban a vásárlás előtti tájékozódásra használja hazánkban, már ma is több száz elektronikus bolt várja milliós árukészlettel és javuló színvonalú szolgáltatásokkal a vevőket.

2004. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyre több elektronikus üzlet várja vásárlóit, a bankkártyás fizetésre egyelőre csak minden tizedik e-bolt ad lehetőséget; a legelterjedtebb fizetési mód, 87 százalékos aránnyal a készpénzes utánvét – derül ki a szakminisztérium megbízásából a Recall Tanácsadó Kft. és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének együttműködésében készített kutatásából. A november–decemberi felmérésben megvizsgált boltok összesen 1,5 millió terméket kínálnak 20 különböző, például a karácsonyi ajándékozáshoz köthető termékkörben. A kínálat igen színes, a vásárlók érdeklődési körüknek megfelelően vehetnek például makettet, horgászbotot, szivart vagy akár függőágyat is.
A kutatás szerint az e-boltok 14 százaléka számítástechnikai eszközöket kínál, 13-13 százalékuk forgalmaz könyveket, illetve zenei és filmes kiadványokat. Nagyjából öt-öt százalékkal képviseltetik magukat a szórakoztató elektronikai, a szabadidős, az irodai cikkek, az élelmiszerek és ruházati termékek forgalmazói. A legnépesebb termékkategória a könyveké: a boltok 768 ezer terméket kínálnak. A második helyen 485 ezer termékkel a zenei CD-k és filmek csoportja áll, míg a harmadik helyen, 48 ezer termékkel, a számítástechnikai eszközök szerepelnek. A három termékcsoport a teljes választék 87 százalékát adja. A kutatás időszaka alatt az üzletek 15 százaléka nyújtott állandó jelleggel árkedvezményt termékeire, amelynek jellemző mértéke hat százalék volt. Időszakos árkedvezményt kínált a boltok közel egyharmada, átlagosan 9 százalékos mértékben. Az e-boltokban a postai szállítás a leggyakoribb, 78 százalékuk így juttatja el termékét a vevőkhöz. A futárszolgálatot 29 százalékuk, míg a bolti kiszállítást 22 százalékuk választja. A boltok átlagosan egyhetes szállítási határidőt vállalnak, az átlagos szállítási költség 1263 forint. A boltok egynegyedénél a nagyobb összegű – átlagosan 25–35 ezer forint értékű – vásárlások esetén ingyenes a kiszállítás. A garanciális feltételekről és az adatvédelemről csak a boltok 42-42 százalékában olvashatnak a vevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.