Elkelt az AT&T Wireless

2004. 02. 18. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen magas forgalom mellett 93,36 pontos csökkenéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX. A magyar tőzsdemutató a nemzetközi árfolyamokkal ellentétesen haladt, Frankfurtban, Londonban és Tokióban is drágulással zártak a piacok. A DAX kurzusát a Deutsche Telekom emelkedése húzta fel, a német és a brit tőzsdén is az AT&T Wireless eladásának híre kedvezően befolyásolta a hangulatot. Az AT&T Wirelessre végül a Cingular köthet szerződést.
A másik érdekes hír a piacon a Walt Disney bejelentése volt, mely szerint a Comcast részvénycserés vételi ajánlatát ellenségesnek minősítették. A Comcast 66 milliárd dollárt ajánlott a szórakoztató- és médiaipari társaságért. Az ABC tévét is ellenőrző Walt Disney igazgatótanácsa egyhangú döntést hozott: a Disney tényleges piaci értékéhez és nyereségkilátásaihoz képest részvényenként 3,60 dollárral alacsonyabbnak minősítve a Comcast részvénycserés ajánlatát, amely 0,78 Comcast-részvényt kínált a Disney-részvények darabjáért.
A magyar piacon a BUX visszaesését a Mol- és a Richter-papírok gyengülése okozta, a cég részvényei 500 forinttal, az olajipari papírok 165 forinttal csökkentek. Az ÁPV Rt. azon bejelentése, hogy 11,3 millió darab Mol-részvényt kíván értékesíteni, meredek árzuhanást okozott a cég részvényeiben, a Molra tegnap összesen 9,074 milliárd forintnyi üzlet született. A másik két blue chip ellentétes mozgást produkált: a Matáv 13 forinttal gyengült, míg az OTP kurzusa 38 forinttal drágult.
Az Econet tőzsdezárás után közölte, hogy rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a társaság alaptőkéjének 679 557 000 forinttal történő zártkörű felemelését. A határozat szerint a tőkeemelésre névértéken kerül sor. Ennek lényege: az átvenni szándékozott részvények névértékének 30 százalékát a részvényesek, a jelenlegi részvényeseket pedig a gazdasági törvény szerint megillető előátvételi jog lezárása utáni ötödik munkanapig, a fennmaradó 70 százalékot pedig az igazgatóság későbbi felhívásának megfelelő időpontban kötelesek befizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.