Gyorsjelentések előtt

A gyorsjelentés előtti napokban nem várható komolyabb elmozdulás a BÉT-en, így tegnap sem lehetett jelenős irányváltást várni, ennek ellenére a BUX 100 pont feletti növekedést ért el, a Richter ára gyengült, míg a Mol, Matáv, OTP hármas ára emelkedett. Nyugat-Európában stabil javulás volt tapasztalható köszönhetően a British Airways eredményének. A Wall Street az AT&T Wireless eladása körüli lázban égett, így a távközlési papírok komolyabb drágulást produkálhattak.

2004. 02. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árfolyamcsökkenéssel indult a tegnapi kereskedés, de végül átlendült a BUX a holtponton, és pozitív előjellel zárta a hét első napját. A magyar tőzsdemutató sokáig a 10 000 pontos álomhatár körül ingázott, de a tengerentúlról érkező biztató adatok és az első hazai gyorsjelentések optimistává tették a befektetőket. A BUX végül 10 106,50 ponton zárt, ami 101,09 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom 8,069 milliárd forint lett, a brókerek a kereskedés végén jelezték, hogy a BÉT-en egyre jobban elhatalmasodik a visszafogottság.
A vezető részvények közül a Matáv, Mol, OTP hármas a Richter áresésével szemben haladt, a távközlési részvények 3 forinttal, az olajipari papírok 115 forinttal, a banki részvények 75 forinttal erősödtek. Az Inter-Európa Bank (IEB) 2003-ban 1,979 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el, ez 66 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ennek ellenére a banki papírok ára 2,6 százalékos emelkedést követve 1800 forinton zárt. Az IEB vezérigazgatója, Luigi Mastrapasqua a gyorsjelentés ismertetése alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy 2004-re nyolcszázalékos eredménynövekedést és nyolc-kilenc százalékos mérlegfőösszeg-növekedést várnak a pénzintézettől. A vezérigazgató egyben közölte azt is, hogy várhatóan az idén a tavalyi ötszázalékos osztaléknál nagyobb papíronkénti nyereségre számíthatnak a részvényesek.
A kis kapitalizációjú papírok közül a Pannonplast 2,3 százalékkal, az Egis és a Phylaxia 1,6-1,6 százalékkal erősödött. Az ING a tőzsdezárás utolsó pillanatában 15 ezer forintos célárat határozott meg a Démásznál, egyúttal vételre minősítette az áramszolgáltató papírjait.
A tőzsde tegnap bemutatta a nemzetközi iránymutatásokkal egybecsengő felelős vállalatirányítási ajánlásait. A BÉT az Ernst and Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda közreműködésével készítette el a tanulmányt, de azt a tőzsde véleményező szakbizottsága, a tőzsdei kibocsátó cégek is véleményezték.
Az Európai Unió legtöbb tagállama, illetve értéktőzsdéik már rendelkeznek ilyen – az angol szóhasználatban – Corporate Governance alapelvekkel. Az ajánlás címe is azt hangsúlyozza, hogy megfelelő vállalatirányítás csak felelős módon képzelhető el, s ennek meg kell nyilvánulnia mind a vállalatok vezetői testületei, mind részvényesei részéről az egymással és az érintett felekkel való kapcsolatban. Az ajánlások betartása nem lesz kötelező előírás a tőzsdei társaságok számára, az azokhoz való igazodást a tőzsde csak ajánlja.
A nemzetközi értékpapírpiacokon nyugodt, emelkedő trend uralkodott, a Cityben a British Airwaysnak (BA), Európa legnagyobb légiforgalmi társaságának a harmadik negyedéves eredményei fokozták a kedélyeket. A BA az elemzői várakozások felső határát súroló tiszta nyereséget jelentett, adózatlan nyeresége 125 millió font volt a december 31-én zárult három hónapban, 25 millióval több, mint egy évvel korábban, a költségcsökkentéseknek és a légi forgalom fokozatos emelkedésének köszönhetően. Az elemzők jelezték, hogy a légi szállítási iparág 2001. szeptember 11. után lassan magához tér, ezt mutatja a BA eredménye és az iparágban dúló késhegyig menő harc az olcsó légitársaságok esetében. A tengerentúlon a nyitás után gyengélkedtek a tőzsdeindexek, majd a decemberi nagykereskedelmi adatok publikálása lendületet adott az árfolyamok növekedésének.
A Dow Jones két órával a zárás előtt 0,09 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,38 százalékkal javult. A Wall Streeten az AT&T Wireless körüli vásárlási megbízások jelentős nyomást gyakoroltak a távközlési cégek papírjaira. Az AT&T Wireless 1,71 százalékkal drágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.