Korrigált a Richter

Sok kérdés merült fel tegnap azt követően, hogy közzétették a gazdasági és pénzügyi megszorító csomagot; ez azért volt fontos a BÉT számára, mert több vállalat is rendelkezik már aláírt közbeszerzési szerződéssel, ilyen például a Rába Rt. A győri cég vezetése a tegnapi napig biztosra vette, hogy a HM-tenderben foglaltak szerint a honvédelmi tárca tartja a tervezett megrendelési és fizetési ütemet. Probléma: épp a HM-nek kell 12 milliárd forintos megszorítást eszközölnie a tervek szerint, kérdéses, hogy a katonai tenderekkel mi történik.

2004. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX tegnap a nemzetközi és hazai befektetői bizonytalanság miatt 13,08 pontos csökkenéssel 9837,50 ponton zárt. A forgalom 9,622 milliárd forintra esett, mert a Mol-papírokban nem keletkezett eladói nyomás, mint ismert, kedden az ÁPV Rt. 70 milliárd forintnyi olajipari papíron adott túl. A Mol árfolyama tegnap 6700 forinton zárt, ami megegyzett az előző napi kurzussal. Szakértői és befeketetői körökből lehetett visszahallani azt az ÁPV Rt. által nem kommentált hírt, hogy a magyar privatizációs társaság nem az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) 2 milló darabos, egyenként 6500 forintos ajánlatát nem fogadta el. A portfolio.hu értesülései szerint az ÁPV a túljegyzés során utasította el az ÁÉB ajánlatát, bármennyire is kedvező volt. A Matáv és az OTP értéke sem tudott emelkedést felmutatni: az OTP 0,6, a Matáv 0,5 százalékot gyengült. A piacon csak egy „legény” maradt talpon, a Richter: a gyógyszergyártó cég részvényei az elmúlt hetekben közel 4000 forintot gyengültek, tehát itt volt az ideje a korrekciónak. A Richter ára végül 0,4 százalékot javult.
A nemzetközi tőkepiacokon is nyugtalanság uralkodott, a londoni FTSE és a frankfurti Dax árfolyamai az utolsó pillanatokban előző értékük alá estek. New Yorkban az ING elemzőjének fellendülési híre sem tudott növekedést kicsikarni az indexekből. A Wall Street zárása előtt két és fél órával a Dow Jones 12 pontos mínuszban volt, míg a Nasdaq Composite értéke 1-2 pontnyi erősödést mutatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.