Lejtőn a technológia

2004. 02. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogyott a technológiai papírok lendülete – ezt jelzi a tokiói, a frankfurti és a New York-i tőzsdék indikátora. A több hónapos növekedés után korrigálnak a high-tech, infokommunikáció és mikroelektronikai cégek részvényei. Elemzők szerint a csökkenést részben a korábbi jóslatoknál kisebb eredmények és a tavaly év végén kialakult túlzott optimizmus negatív reakciója okozta. A Nasdaq hétfői beesését követve a japán Nikkei 225 két százalékot csökkent. Az európai piacokon is lefelé mozogtak az árfolyammutatók, a befektetők a japán példát követve a technológiai papírokat kínálták eladásra.
A tengerentúlon csökkenést vártak a szakértők, viszont nyitás után mind a Nasdaq-, mind a DJIA-index növekedést mutatott. A negatív jóslatot a szakértők azzal támasztották alá, hogy a Conference Board februári fogyasztói bizalmi mutatója 87,3 pontra csökkent.
Budapesten a BUX 6,8 milliárd forintos forgalom mellett 12,1 ponttal javult. A magyar piacon nem volt túl nagy érdeklődés, ezt a brókerek az oroszországi kormányzati tisztviselők leváltásával, valamint az al-Kaida újabb fenyegetéseivel magyarázták. Pesten a nap meglepetését az Antenna Hungária (AH) 3,8 százalékos drágulása szerezte, a Richter pozitív korrekciója viszont már időszerű volt – mondta egy kisbefektető a zárás után. A gyógyszergyári cég részvényei 2,5 százalékkal erősödtek. A piac jövőbeli határozott elmozdulására nem lehet számítani, mivel a Mol–Richter–AH cégek privatizációja az idén esedékessé válik, az értékesítésig határozatlanság uralkodhat a blue chipek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.