Lendületes fejlődés a Mol Rt.-nél

2004. 02. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden várakozást felülmúló eredményt produkált a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. a tavalyi év során: az olajipari cég csoportszinten mérve 100,3 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami 54 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A menedzsment elégedett, de az idei év szerintük még jobb eredményeket hozhat.
Működése során még soha nem tapasztalt eredményt produkált a Mol Rt. Ezt annak köszönheti, hogy a társaság az 1999-ben meghirdetett új stratégiát követte – mondta Mosonyi György, a cég vezérigazgatója. A tervek szerinti működés a számokban is megmutatkozik, a vállalat negyven százalékkal teljesítette túl az elemzői konszenzust.
A piaci környezetet nézve a forint/dollár és az euró/dollár árfolyamok egymással ellentétes mozgása és a nyersolaj drágulása vegyes hatást gyakorolt a Mol működésére. A piac alacsony árakkal számolt, ám a jelek szerint a kőolaj ára 30 dolláros hordónkénti szinten fog mozogni. Mosonyi szerint az idén még minimálisan negatív eredményt produkáló gázüzletág a 2004-es évben jelentős nyereséget hozhat a Mol számára. A vezérigazgató rámutatott: az új gázárszabá-lyozással a vállalat idén 20-30 milliárd forintos nettó eredményt produkálhat.
A tegnap publikált kiváló eredményeket a társaság annak köszönhette, hogy 1999 óta nagyon odafigyeltek a hatékonyság növelésére, a költségek lefaragására, de a regionális terjeszkedés és a kedvező finomítói árrés is sokat segített. A Slovnaft kapcsán Mosonyi György hangoztatta, hogy megkezdték az első lépéseket a Mol és a szlovák cég integrációjára, s ennek jegyében tulajdoni hányadukat 98,4 százalékra növelték a Slovnaftban. A regionális terjeszkedés kérdésében a Mol tavaly novemberben megállapodást kötött a lengyel PKN Orlennel annak érdekében, hogy a két cég vezetése vizsgálja meg azt, hogy miként lehetne együttműködni, s mind a két társaság számára plusz- értéket teremteni. A horvát INA privatizációja kapcsán Mosonyi György közölte, hogy tavaly a társaság jelentős eredménynövekedést ért el, de a Mol eredményeiben ez szinte alig látszik, mert az INA a magyar cég könyveiben 2003-ban csupán másfél hónapot szerepelt.
A három gáztársaság (a Földgázszállító Rt., a Földgázellátó Rt. és a Földgáztároló Rt.) esetleges értékesítése kapcsán a Mol vezetése csupán annyit volt hajlandó közölni, hogy nem kívánják mindenáron eladni az üzletágat, de ha van megfelelő vevő és ajánlat a három üzletágra, akkor semmi sem lehetetlen. Az esetlegesen befolyó vételárat a Mol több területen is fel tudja használni, van régiós növekedési lehetőség is, de a kitermelési üzletágra is lehet költeni.
A Mol–Slovnaft–TVK integráció kapcsán Mosonyi György kiemelte, hogy a TVK a negatív petrokémiai ciklusok ellenére sikeresen zárta a tavalyi évet. A vegyipari cég csoportszinten mérve 4,984 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az előző évi 1,819 milliárd forinttal. Olvasó Árpád, a cég vezérigazgatója a gyorsjelentésben kiemeli, hogy a kedvezőtlen külső környezet, az európai gazdaságokban tapasztalható stagnálás ellenére sikerült növelni a nyereséget. Ez a kedvező árfolyamváltozások hatása mellett a belső hatékonyság javulásának volt köszönhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.