Mérsékelt drágulás

2004. 02. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi tőkepiacok csökkenő irányától függetlenül a magyar tőzsdén árfolyam-emelkedéssel zárt az index. A BUX nyitástól kezdődően javult, előbb 9960 pontra, majd 9973,73 pontra emelkedett. Záráskor a tőzsdeindikátor 9943,94 ponton fejezte be a kereskedést, ami 56,30 pontos növekedésnek felel meg. A forgalom nem érte el a 6,2 milliárd forintot, ebből a legnagyobb részt az OTP-re adott ügyletek tették ki. A banki papírokra 2,58 milliárd forint értékben kötöttek üzletet, s árfolyamuk 0,7 százalékkal nőtt. A vezető részvények közül a Richter és a Matáv ára emelkedett, míg a Mol kurzusa csökkenéssel zárt. Elemzők elmondták, hogy a magyar piacon is érződött az amerikai ünnep (President’s Day), a befektetők visszafogottak voltak, a gyorsjelentési szezon utolsó napján a Globus, a Pannonplast, a Phylaxia, a Gardénia, a Graphisoft és a Danubius tette közzé gyorsjelentését. A Globus Konzervipari Rt. közölte, hogy tavaly 1,748 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 6,4 százalékkal magasabb az előző évinél. A társaság üzemi nyeresége 36 százalékkal, 2,418 milliárd forintra nőtt. A Globus ára tegnap 0,5 százalékkal erősödött.
Igen kedvező eredményről számolt be a Graphisoft is, a szoftvergyártó cég 2003-ban 2,602 millió euró nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi, 2,569 millió euró veszteséggel. Pozitív eredményt tett közzé a Phylaxia is, a társaságot elemző szakemberek szerint már éppen ideje volt annak, hogy az állatgyógyászati termékeket gyártó cég eredménye kedvező irányba forduljon, a Phyaxia ára 4,9 százalékkal drágult.
Nyugat-Európában a tőzsdék az AT&T Wirelessért folyó harcra összpontosítottak. A nap vesztese a német Volkswagen lett, mivel a társaság közölte, hogy a Golf V modell indulási nehézségei és az árengedménycsata okoznak fejtörést a cégnek. A szakértők a VW gyorsjelentése előtt igen pesszimistán nyilatkoztak, sokan a Fiathoz hasonló, lefelé ívelő pályát jósolnak a német nemzeti autógyártó cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.