Röviden

2004. 02. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly közölte a Dresdner Bank, hogy kelet-európai jelenlétét fel kívánja számolni, mivel nagyobb ügyletekre kíván koncentrálni. Jelenlegi üzletágát a bank el akarja adni, információk szerint a vevőjelöltek között szerepel az olasz Banca Intesa és az osztrák Bank für Arbeit und Wirtschaft (Bawag). (P. B.)

A japán Matsushita Electric Industrial Co., a Panasonic termékek gyártója 48 százalékos profitnövekedést jelentett az üzleti éve decemberrel végződött negyedik negyedéről, a mostani sztártermékek, a folyadékkristályos képernyős televíziók, a DVD-készülékek és a legújabb fajta mobiltelefonok gyorsan növekvő értékesítése nyomán. (MTI–Eco)

Köszönhetően a kínai eladások megugrásának, a német BMW autógyártó cég tavaly több mint 1,1 millió BMW, Mini és Rolls-Royce autót adott el. A növekedés 4,5 százalékos volt bázisszinten. (P. B.)

Kínában még az idén elindul az első magán-légitársaság, a Yinglian Airlines. Lapjelentések szerint a társaság Kína nyugati részén, kedvező jegyárakkal készül repülni. Működtetője az E&Net Communications információtechnológiai cég, amely a légiiparban is szeretne terjeszkedni. Az új légitársaság székhelye Szecsuán tartomány lesz. (MTI–Eco)

A várakozásnak megfelelően a svéd Ericsson elektronikai és mobiltelefon-gyártó a tavalyi év utolsó negyedében 100 millió svéd koronás tiszta nyereséget ért el az egy évvel korábbi 8,3 milliárd koronás veszteség helyett. A nettó bevétele 36,2 milliárd svéd koronára csökkent a tavalyi negyedik negyedben az egy évvel azelőtti 36,7 milliárdról. Az adó előtti nyeresége 5,5 milliárd svéd korona volt. Az Ericsson, majdnem háromévi veszteség után, a tavalyi harmadik negyedévben vált először nyereségessé, nagy költségcsökkentés után. (MTI–Eco)

A brit EasyJet olcsó jegyű légitársaság forgalma 12,3 százalékkal nőtt januárban, s ezért nem kell módosítaniuk a korábbi, „óvatosan optimista” előrejelzésükön. A társaság 1,684 millió utast fuvarozott januárban, egy évvel korábban 1,499 milliót. A légitársaság egyúttal közölte, hogy az elkövetkező időben kiemelt figyelmet kíván fordítani németországi jelenlétére. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.