Röviden

2004. 02. 18. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan elhúzódik a cseh Unipetrol olajipari cég privatizációja. Ezt erősítette meg az a tény is, hogy az olajipari társaság részvényei 5,5 százalékkal gyengültek. A Reuters hírügynökség jelentése emlékeztet arra, hogy cseh illetékesek szerint a szövetségbe lépett PKN és Mol nem találta megfelelőnek az Unipetrollal kapcsolatos tájékoztatást, s ez szerintük a cseh vállalat értékelhetőségét nehezíti. (MTI–Eco)

A nagyságra második francia gyógyszergyár, a Sanofi-Synthélabo hivatalossá tette ellenséges felvásárlási ajánlatát nagyobb riválisára, a Franciaországban első helyezett német–francia Aventisre. (MTI–Eco)

A várakozáshoz képest alacsonyabb ütemben bővült decemberben az eurózónában az ipari termelés: 0,2 százalékos volt a növekedés az előző hónaphoz képest, 2002 decemberéhez viszonyítva pedig a növekedés 2,3 százalékos volt – tette közzé jelentését az Eurostat. (MTI–Eco)

Mérsékelt érdeklődés mellett, mindössze 0,02 százalékponttal emelkedett a hozam a három hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy keddi aukcióján az előző értékesítéshez képest. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. 30 milliárd forint névértékű kincstárjegyet hirdetett meg értékesítésre, amelyre 39,61 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ebből a kincstár 30 milliárdot fogadott el. A három hónapos kincstárjegyek 12,80 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. (P. B.)

A Parmalat-csőd kapcsán újabb nyolc embert, köztük a volt cégtulajdonos Calisto Tanzi két gyermekét és testvérét tartóztatták le tegnap reggel az olasz pénzügyőrség nyomozói. (MTI–Eco)

A Gazprom orosz gázmonopólium közölte, hogy egyre mélyül gázárvitája Fehéroroszországgal, mivel Minszk nem hajlandó aláírni egy tranzitmegállapodást, veszélyeztetve ezzel a Németország és Lengyelország felé irányuló idei szállításokat. A Gazprom Reutersnek nyilatkozó illetékese szerint a tárgyalások zsákutcába jutottak, mivel az orosz fél nem hajlandó az alacsony belföldi árakon gázt szállítani Fehérorszországnak, és Minszk ezért nem akarja az idei évre kiterjeszteni a gázszállítási tranzitmegállapodást. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.