Sok a panasz a szolgáltatókra

2004. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetért azzal a gyakori internetezők 68 százaléka, hogy az internet segíti munkájuk, tanulmányaik hatékonyabb elvégzését, míg 62 százalékuk szerint a világháló használata fejleszti számítógépes tudásukat. A világhálót használók négyötöde nem tölt kevesebb időt családjával és barátaival, mint korábban. Az otthoni hozzáféréssel rendelkezők csaknem negyven százaléka azonban elégedetlen szolgáltatójával, leginkább azok, akiknek hagyományos, betárcsázós (dial up) kapcsolatuk van – derül ki egy kutatásból. Informáltabbak lettek a világ többi országáról, és több emberrel tudnak kapcsolatot tartani az internetnek köszönhetően – véli a NetMonitor kutatási összefoglalójában megkérdezettek hat tizede.
A gyakori, azaz a hetente többször internetezők körében végzett vizsgálat szerint megállapítható, hogy ezek az emberek hetente legkevesebb 11 órát töltenek aktív internetezéssel. Kiderült azonban az is, hogy az internet hatására nem mindegyikük esetében csökkent az egyéb információs csatornák használata: így például nem olvasnak kevesebb újságot, nem néznek kevesebb ideig televíziót, illetve nem hallgatnak rövidebb ideig rádiót. A gyakori netezők 83 százaléka szerint például nem töltenek kevesebb időt családjukkal és barátaikkal, míg 72 százalékuk szerint ugyanannyit járnak szórakozni, mint korábban. Az otthoni hozzáféréssel rendelkező gyakori internetezők csaknem negyven százaléka elégedetlen szolgáltatójával, leginkább azok, akiknek hagyományos betárcsázós kapcsolatuk van. Ők lecserélnék jelenlegi szolgáltatójukat, de a válaszokból az is kiderül, hogy az elégedetlenkedők felének más szolgáltató hiányában nincs lehetősége áttérni kedvezőbb internetszolgáltatásra. Az otthoni előfizetéssel rendelkezők 32 százaléka akkor cserélné le a jelenlegi szolgáltatóját, ha más szolgáltató 20-30 százalékkal olcsóbb lenne. Az internet sebessége miatt a felhasználók 44 százaléka váltana szolgáltatót akkor, ha ugyanazért az árért gyorsabb internet-hozzáférésre nyílna lehetősége.
A kutatás szerint az otthoni hozzáféréssel rendelkezők 80 százaléka rendkívül hasznosnak tartja az otthoni internetet, 35 százalékuk véleménye szerint például komfortosabb lett családjuk élete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.