Tegnap kitört az OTP

2004. 02. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős árfolyam-emelkedéssel zárta a tegnapi napot a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX; a magyar tőzsdemutatót a Mol és az OTP mozgatta. A Mol árfolyama lefelé tolta volna a BUX-ot, de az eladói nyomás nem volt túl nagy, így komolyabb nehézségbe nem ütközött a Mollal szemben haladó OTP, melynek kurzusa látványos, 4,7 százalékos növekedésen esett át. A piac a Mol esetében nem díjazta, hogy az ÁPV keddi tranzakciója kapcsán összehívott sajtótájékoztatón azt közölték: az idei kisbefektetőknek kínált Mol-csomagot részvényenként 6500 forinton kívánják értékesíteni. Kedden még a Mol ára 6700 forint felett volt napközben, azóta viszont folyamatos az erózió, ezek után kérdéses, hogy meddig esik a papír, elemzők szerint a 6500 forintos ár alá csúszhat be az olajipari cég részvényára a napokban.
A Mol-részvények tegnapi 0,45 százalékos gyengülése mellett visszaesett még a Richter árfolyama is, a gyógyszergyártó cég részvényei nem tértek magukhoz, mióta a vállalat vezérigazgatója kijelentette, hogy az amerikai piacokon történő növekedési lehetőség lassan kifulladni látszik. A kiskapitalizációjú részvények sorából a Rába elvesztette azt az érdeklődést, ami szerdán mutatkozott iránta, a győri cég papírjai tegnap 3100 darabos forgalom mellett változatlanul 840 forinton kerültek a partvonalon túlra. Meglepetést a Fotex 180 millió forintos forgalma és 14,8 százalékos emelkedése okozott, hasonló jó szerepléssel zárta a napot az FHB részvénye is. A pénzintézet papírjainak kurzusa forintban számolva 100 forinttal 4800 forintra emelkedett.
A Conference Board által közzétett januári vezető gazdasági jelzőszám 0,5 százalékkal javult, ami az amerikai gazdasági kilátások kedvezőbbé válására utal. Ezzel összhangban a nemzetközi értékpapírpiacokon kedvező hangulat uralkodott, az FTSE 1,55 százalékkal, a DAX 0,93 százalékkal erősödött. New Yorkban a két vezető indikátor nyitáskor magasan kezdte a kereskedést, a Dow Jones Industrial Average értéke sokáig tartotta a fél százalék körüli növekedést, de a Nasdaq Composite lassan csordogált vissza. Két órával a nyitás után az Applied Materials és az Omnivision Technologies erősödése volt számottevő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.