Újabb csúcson az OTP

2004. 02. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülő irányzat uralkodott tegnap a tőkepiacokon, Tokióban 0,1 százalékkal gyengült a Nikkei 225 index, ma az európai parketteken a befektetők az európai idő szerint négy órakor kezdődött Greenspan-meghallgatásra figyeltek. Az európai kontinens indikátorai reggel gyengüléssel nyitottak, ám délután az emelkedő amerikai árfolyamok hatására pozitív korrekciót folytattak. A DAX részvényei közül a korábbi napokban eldobált technológiai papírok húzták az indexet, ilyen volt az Infineon, a Siemens és az Ixos Software. Hasonló változatos mozgást jeleztek a londoni részvények is, a Cityben az Aviva, a Vodafone és a British Telecom részvényeit kedvelték a befektetők. A legnagyobb angol biztosító, az Aviva annak köszönhette árfolyamdrágulását, hogy 1,907 milliárd fontos működési nyereséget jelentett a múlt évre vonatkozóan. Az elemzők 1,7–1,9 milliárd fontot vártak tavalyról.
New Yorkban a Federal Reserve elnökének, Alan Greenspannek a képviselőház költségvetési bizottsága előtt tett beszéde meghatározó volt a tőkepiacok számára. A Fed elnöke szerint a társadalombiztosítási juttatások mérséklésére is szükség lesz az Egyesült Államok államháztartási deficitjének mérséklése érdekében. Greeanspan közölte, hogy az államháztartás hiányának kiegyenlítését nem az adók emelésével kellene megoldani. A jegybanki szerepet betöltő szervezet elnöke kijelentette, hogy a Fed úgy véli, idén az amerikai gazdaság komoly növekedési lehetőségek elé néz. A Greenspan-beszéd következtében rohamosan emelkedtek a részvényárfolyamok, a nap nyertese a Lucent Technologies és a Texas Instruments lett.
Pesten sem maradhatott el a drágulás, a BUX alacsony, 5,7 milliárd forintos forgalom mellett 135,33 ponttal erősödött, ez azt jelentette, hogy a magyar indikátor újból a 10 ezer pontos határ fölé ugrott. A vezető részvények közül a történelmi csúcsra emelkedő OTP, valamint a továbbra is korrigáló és 2,4 százalékkal dráguló Richter egyengette a BUX növekedési pályáját. Sikeres napot zárhatott a privatizáció előtt álló Antenna Hungária is. Az AH papírjai 5,2 százalékkal erősödtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.