Vevők a parketten

Általános tőkepiaci árfolyam-emelkedés mutatkozott tegnap a nemzetközi parketteken, ez alól a Budapesti Értéktőzsde sem tudta kivonni magát, így egyre jobban eltávolodott a BUX a 10 ezer ponttól, sőt lassan már a 10 300-as szintet ostromolta.

2004. 02. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők jelezték, hogy a nyugat-európai trendek ellenére a magyar tőzsde még tud meglepetést okozni, de kérdés, hogy meddig sikerülhet még a széllel szemben haladnia. A BUX-ot még a Bush-kormány költségvetése sem riasztotta különösebben vissza, pedig a német DAX és a londoni FTSE megrémült az ismertetett számadatoktól, mivel a 2005-ös költségvetési elképzelések szerint az idei 521 milliárd dolláros deficit után 2005-ben 364 milliárdos hiányt vár. A bejelentés hatására a Dow Jones és a Nasdaq Composite jelentős gyengülésen esett át.
A magyar tőkepiacon a BUX a nyitástól kezdődően erősödött, kora délután 10 279 pontig javult, majd kisebb korrekciót követve
10 189 ponton zárt, ami 125 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom 11,8 milliárd forintra ugrott. Erről szakértők azt nyilatkozták, hogy a tegnapi kereskedés során olyan vevők is megjelentek a Deák Ferenc utcában, akik eddig távol tartották magukat a magyar tőzsdétől.
Az elemzőket és a brókereket igazolta a Richter- és az OTP-árfolyamok „száguldása”, valamint a Nabi és az Egis iránti megnövekedett érdeklődés is. A vezető részvények sorából az OTP 1,1, a Mol 1,6, a Richter 0,7 százalékkal drágult, de jól szerepelt az 1,8 százalékos felértékelődést jelző Matáv is. Az OTP részvényei az 1,1 százalékos erősödésükkel történelmi csúcsukra ugrottak, de még így is távol voltak az elemzői targetektől, amelyek 3300 forint körüli szintre várják a banki papírokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.