Csúszik az olasz Parmalat eljárása

2004. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bonyolult, sokszálú nyomozás miatt a jövő év elejénél előbb nem kezdődhet meg az eljárás a Parmalat-ügyben olasz sajtójelentések szerint.
Időközben Calisto Tanzi Parmalat-főnök ismét a pármai börtönkórházba került. Tanzi szívbántalmakkal küszködik, decemberi őrizetbe vétele óta már háromszor kezelték kórházban, s orvosai szerint állapota meglehetősen súlyos. A Parmalat-csőd miatt 32 személy ügyében folytatnak nyomozást. A milánói ügyészség 29 volt Parmalat-vezető és három jogi személy ellen javasolt vádemelést. Az ügyészség által csődbűntettel és pénzügyi csalásokkal vádolt személyek között van Calisto Tanzi, a Parmalat volt alapító-elnöke, az igazgatótanács számos tagja, s az élelmiszer-ipari óriás több más volt vezetője. A három perbe fogott intézmény: a Parmalat egyik legjelentősebb számlavezető bankja, a Bank of America itáliai képviselete, illetve két könyvvizsgáló cége, a Deloitte & Touche, illetve a Grant Thornton olaszországi leányvállalata. A Parmalat tavaly decemberben omlott össze, a csőd bejelentéséig az elmúlt csaknem egy évtizedben több mint 14 milliárd euró adósságot halmozott fel. A 29 volt Parmalat-vezető közül jelenleg 16 várja vizsgálati fogságban perének tárgyalását.
A gyors felszámolási eljárásban bízik a Parmalat Hungária Rt. Cistiano Villani, a csődbe jutott olasz óriáscég székesfehérvári leányvállalatának elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a tejfeldolgozó — bár csökkentett kapacitással — de továbbra is üzemel. A cégvezető szerint a Parmalat jelentős értéket képvisel, ezért bíznak benne, hogy a felszámolóbiztos vezetése alatt a társaságot sikerül átalakítani. Egyelőre nem tudni, ez a folyamat mikor kezdődhet meg, mivel a felszámolást elrendelő bírósági végzés egyelőre nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.