Felminősítve az OTP

2004. 03. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulással zárta a tegnapi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX. A magyar piacon fordult a kocka, amit az emelkedő nemzetközi árfolyamok, valamint a pár napos profitrealizálás lezárása indukált. A BUX nyitáskor 10 450 ponton kezdte a napot, ami 40 pontos plusznak felelt meg, a tőzsdemutató a kereskedés legnagyobb részében nem tudott elmozdulni a 10 500 pontos határról, csupán az emelkedéssel nyitó amerikai kereskedés hatására ugrott meg. A kora délutáni, a stagnálást követő 150 pontos emelkedést elsősorban a Matáv és az OTP erősödése okozta. A távközlési részvények kurzusa 30 forinttal, a banki papíroké 110 forinttal javult. Emelkedőben volt a Mol és a Richter is, sőt tovább erősödött az FHB részvénye is. A Mol tőzsdezárás után közölte, hogy 276 700 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén a Slovintegra-Slovbena részvényesi csoporttól, részvényenként 6400 forintért. A vásárlásban az ING Bank (Magyarország Rt.) mint befektetési szolgáltató közreműködött.
A távközlési papír drágulását az okozza, hogy elemzők szerint a Matáv március 22-i igazgatósági ülésén kiderül, hogy a Westel megváltoztatja-e a nevét, sőt esetleg arról is információk jelenhetnek meg, hogy a magyar távközlési cég hoszszú távú stratégiájába milyen elemeket sző bele a menedzsment. A megkérdezett elemzők úgy vélekednek, hogy a Deutsche Telekom (DT) stratégiája fog érvényesülni a jövőben a magyar leányvállalatnál is, hiszen az igazgatóságba jobbára a DT delegáltjai ülnek. Az OTP száguldását a Citigroup felminősítése okozta, a befektetési társaság közép-európai elemzője szerint a magyar bank papírjainak célára 4532 forint körül van.
Nyugat-Európában jelentős emelkedéseket mutattak az árfolyamgörbék, a piacokon általános optimista hangulat söpört végig, ezt követte a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa is. Miután minden szinten megkapta a jóváhagyást a Bank of America bekebelezési akciója az ugyancsak amerikai Fleet Boston Financial bankkal szemben, várhatóan mintegy 13 ezer alkalmazottat akarnak majd elbocsátani, együttes dolgozói létszámuk hét százalékát. A karcsúsítás hatását nem lehetett érezni a tegnapi Wall Street-i kereskedésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.