Izzik a Brau ügye

2004. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szerint nem volt várható az az emelkedés, amit tegnap produkált a magyar tőzsdemutató, míg mások már nagyon várták azt a fordulatot, ami tegnap a pesti parketten lezajlott. A BUX néhány pontos csökkenéssel nyitott, majd gyors ütemben növekedett, délután egy óra körül elérte napi csúcsát (10 987), s innen már nem mozdult el. A nap végén az indikátor 10 932 ponton állt, ez az érték 287 ponttal volt magasabb az előző záráskori szintjénél. A BUX száguldásával párhuzamosan a magas, 19,145 milliárd forintos forgalom is azt jelezte, hogy a befektetők még nem elégedtek meg azzal a portfólióval, amit az elmúlt néhány hónapban megvásároltak. A spekulánsok a korábbi eladott papírokat elkezdték visszavásárolni, a közgyűlési szezon és a BUX-kosár átalakítása jó indokot adott arra, hogy a piac meglóduljon. A BUX-kosárba az FHB és a Fotex papírjai kerülnek bele, míg abból kikerülnek az Antenna Hungária-, a Rába- és a Synergon-részvények.
A BUX növekedésére jótékony hatással volt a kereken ezer forinttal dráguló Richter, valamint az öt százalékkal emelkedő OTP. Hasonlóan jól szerepelt a tegnapi üzleti napon a Matáv és a Mol is, a távközlési papírok 6, az olajipariak 35 forinttal drágultak. A nap nyertese a kárpótlási jegy lett 19,7 százalékos javulásával. Elemzők szerint a kárpótlási jegyek az elkövetkező privatizációk során újból szerephez juthatnak, azt azonban senki sem tudta megjósolni, hogy melyik magánosítási eljárás során lehetséges majd a felhasználásuk. Sokan arra gondolnak, hogy az Antenna Hungária értékesítése lehet az a mód, ahol a kárpótlási jegyeket újból felhasználhatják, s ezzel egyben valóban az utolsó lehetőséget kínálják a cserére.
A kisebb forgalmú részvények közül nagyobb szerepet kapott a tegnapi kereskedésben a 170 forinttal erősödő Brau Union és az FHB. A Brau-papírok drágulását az indukálta, hogy az egyik legnagyobb kisbefektető, a Concorde Befektetési Alapkezelő és más kisrészvényesek az április 22-i közgyűlés napirendi pontjai közé fel kívánnak vetetni még néhány pontot. Ezek közül is a legfontosabb az alapszabály több pontjának megváltoztatása. Ezek között szerepel például azon pont, mely szerint a felügyelőbizottság választja az igazgatóságot, s a részvényfajtákhoz kapcsolódó előnyök és hátrányok megváltoztatása.
A nemzetközi tőkepiacokon is optimista hangulat uralkodott, Frankfurtban és Londonban is közel két százalékot emelkedtek a tőzsdemutatók. A növekedéseket a technológiai papírok iránti megújuló érdeklődések okozták, ezt mutatta a Wall Street-i nyitás is, melynek során a Nasdaq 1,3 százalékkal ugrott meg. A szakértők jelezték, hogy jelenleg nincs olyan negatív hír, ami veszteséges irányba mozgatná az árfolyamokat, a befektetők megnyugodtak és vásárlásokba fogtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.