Kilengés a BÉT-en

2004. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalan, hektikus kereskedéssel tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX 0,69 pontos emelkedést csikart ki magából, ami 11,70 milliárd forintos forgalom mellett meglepő teljesítménynek tűnt. Hasonló kilengéseket produkált a frankfurti és a londoni tőzsde is. Pesten a nyitás után egyből 130 pontot gyengült a BUX árfolyama, majd erőtlenül emelkedett. Kora délután 10 662 pontos maximumáig kúszott fel az indikátor, de a nemzetközi tőkepiacokon jelentkező kedvetlen hangulat letörte a javulás lehetőségét.
A vezető részvények közül a Matáv–Mol–OTP hármasnak sikerült drágulással zárnia, a piacot valójában a Richter 350 forintos viszszaesése, valamint az Egis 640 forintos lassulása indukálta. Az emelkedő részvények közül a távközlésiek 1,1 százalékkal, a banki papírok 0,3 százalékkal, az olajipari részvények 0,4 százalékkal drágultak. A tegnapi kereskedés inkább a kis kapitalizációjú cégeknek kedvezett, ilyen volt a privatizációs spekuláció egyik fő célpontja, az Antenna Hungária, amely 35 forinttal javult. Növekedett még a BorsodChem, a hónapok óta sztárként elkönyvelt FHB és a Démász is.
Néhány napja az FHB korrekciós gyengülésen esett át, és az elemzők további csökkenést vártak, viszont a tegnapi üzleti napon továbbra is nagy maradt az érdeklődés a jelzálogbanki részvények iránt. A szakértők jelezték, hogy a cég részvényeinek komolyabb növekedése valóban leállhat, néhány száz forintos növekedés azonban nem kizárt. Tegnap az FHB-papírok 200 forinttal 7650 forintra erősödtek. Kisebb forgalom mellett drágult még a Fotex, az Econet, a Pannonflax, valamint a Globus. Meglepetésre a Pannonplast ára a napközbeni felfüggesztést követve hiába ugrott meg, a kereskedés végére öt forintot gyengülve került a partvonalon túlra.
Az európai piacokon tegnap meglepve vették tudomásul a befektetők, hogy az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Jean-Claude Trichet lehetőséget lát az eurózóna kamatának csökkenésére. A jegybankvezető azt is jelezte, hogy bankja valószínűleg csökkenti az övezet idei növekedésére adott előrejelzését. A hír hatására az euró egy százalékkal gyengült a dollárral szemben. Sokan feltették azt a kérdést, hogy Trichet valóban komolyan gondolta-e az eddigi, igen szigorú monetáris politika megváltoztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.