Korrigált a tőzsde

2004. 03. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egyhetes rali után tegnap korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX-index kurzusa. Még az elemzők is hitetlenkedve vették tudomásul, hogy a magyar tőzsdeindikátor képes egyfolytában nyolc napon keresztül emelkedni, de korábban már többen jelezték, hogy a magyar piac alulértékelt, így nem nagyon érthető a döbbenet. A tegnapi kereskedési napon a BUX nyitáskor még jól tartotta magát, majd a kora délután kezdődő eladási hullám során előbb a Matáv és a Richter, majd a Mol és az OTP is lefelé mozdult. Ugyan a forgalom nem lankadt (meghaladta a 12,1 milliárd forintot), de a gyengülő vezető részvények mellett néhány kisebb forgalmú papír még képes volt a drágulásra. Meglepetést okozott a kárpótlási jegy, mivel 12,5 százalékkal drágult. Elemzők megjegyezték, hogy a papírokra azért nehezedik spekulációs nyomás, mert vannak olyan pletykák, hogy újabb kárpótlási jegy bevonására kerülhet sor a következő másfél év során. A távközlési papírok 14 forinttal, az olajipariak 205 forinttal, az OTP 91 forinttal, a Richter 185 forinttal lett olcsóbb. Az FHB viszont tovább erősödött, árfolyama átszakította a 6000 forintos határt, és végül 5,5 százalékos növekedéssel, 6295 forinton zárt. AZ ING elemzése szerint az FHB várható és elképzelhető célára 8500 forinton van, az elemzés indoklásában a jelzálogpiac jövőbeni élénkülésével magyarázták a magas árat. Más szakértők egyben rámutattak arra is, hogy a másfél év múlva esedékes választásokig még jelentős változás várható a lakáshitelezési piacon, ezt részben az európai uniós csatlakozás is meghatározza majd.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexének kosarába áprilisban bekerül az FHB és a Fotex, és kikerülnek az Antenna Hungária Rt., a Rába Rt., illetve a Synergon Rt. részvényei – közölte a BÉT honlapján tegnap. A BUX új kosara április 1-jével kezdődően 12 részvénysorozatot tartalmaz: a BorsodChem, a Danubius, a Démász, az Egis, az FHB, a Fotex, a Matáv, a Mol, az OTP, a Pannonplast, a Richter és a TVK részvényeit.
Az eurót tegnap késő délután 253,70–254 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, lényegében azonos árfolyamon a hétfő délutáni 253,80– 254 forintos kurzussal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.