Lejtőn a BUX index

2004. 03. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyezer pont alá csúszott a BUX értéke tegnap, így az álomhatár feletti tartózkodás megtört. A magyar piacon továbbra is a vezető részvények árában keletkezett gyengülés, de tegnap a keddi kereskedéshez képest már a Richter értéke is jelentős lassuláson esett át. A BUX nyitáskor enyhén erősödött, majd komoly árfolyambeesést mutatott, délelőtt megpróbált a tőzsdeindikátor erősödni, de végül a zárás pillanatában érkező hatások miatt 92,95 pontot csökkenve 10 992,29 ponton zárt.
A forgalom 11,3 milliárd forintra emelkedett ebből, az egy forinttal gyengülő OTP-re 4,9 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. A Matáv három forinttal, a Mol 55 forinttal, a Richter 760 forinttal lett olcsóbb. Komoly zuhanást produkált viszont a Forrás-osztalék elsőbbségi és a Rába papírja. Szakértők szerint a magyar piac gyengülését továbbra is a 11 ezer pontos határon megjelenő támaszték indukálja, ezen a szinten a befektetők programozott eladói megbízásai érvényesülnek. Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat be egy újabb vételi hullám, az elemzők nem tudtak válaszolni,
azt azonban hozzátették, hogy amíg a nemzetközi tőzsdéken hasonló pesszimista hangulat uralkodik, addig nem várható fordulat a magyar parketten sem.
Meglepetésre a kis forgalmú részvények közül néhány papír ára a trenddel szemben haladt, és drágult. Ilyen papír volt a Pannonplast, a Fotex és a Graphisoft. A műanyagipari cég részvényei töretlen emelkedés mellett tegnap újabb 6,6 százalékkal drágultak.
Nyugat-Európában a tőzsdék iránya gyengülő volt, a DAX ugyan zárás előtt még javában 0,11 százalékkal állt előző szintje felett, de a frankfurti indikátor görbéje határozott gyengülést mutatott. Londonban viszont a FTSE 100 index 0,14 százalékkal maradt alul keddi záróértékéhez képest. Az európai mozgásokra befolyással volt a Wall Street zuhanása is. A tengerentúlon félszázalékos gyengüléssel nyitottak a börzék, a befektetők a texasi British Petrol olajtárolónál keletkezett tűz, valamint az OPEC kvótacsökkentési döntése miatt kezdtek eladni. Korábban több karteltag-vezető azt nyilatkozta, nem biztos, hogy meg kell lépni a korábban meghatározott napi egymillió hordós, azaz négyszázalékos kvótacsökkentést. A tegnapi bécsi értekezletet követve viszont az olajtermelő országok szervezete közölte, a kitermelési mennyiséget csökkenti függetlenül attól, hogy az olajárak 13 éves csúcson vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.