Még mindig az FHB

2004. 03. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális gyengüléssel zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX, a tőzsdemutatót a Mol-részvények drágulása és a Matáv-papírok mérsékelt erősödése tartotta vissza. Különösebben nem lankadt a befektetők kedve a tegnapi napon sem, a BÉT-en 10,5 milliárd forint árfolyamértéken kereskedtek. A nap nyertese az FHB lett 305 forintos drágulásával. A Matáv 3 forintos javulását az indukálta, hogy a főtulajdonos, a Deutsche Telekom közölte: adózott eredménye 1,253 milliárd euró lett a 2002-ben elért 24,6 milliárdos veszteséggel szemben. A bejelentés hatására az Standrad&Poor’s hitelminősítő a Deutsche Telekom papírjait és annak magyar leányvállalatát pozitív felminősítés előtti figyelőlistára helyezte. A Deutsche Telekom egyúttal közölte, hogy a nyereségesség fenntartása érdekében további munkaerő-elbocsátásokat tervez. Kai-Uwe Ricke, a konszern igazgatótanácsának elnöke közölte, hogy évente közel 10 ezer dolgozó áthelyezése várható. A Deutsche Telekom összesen 248 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
A kisebb forgalmú magyar részvények sorából a napközben felfüggesztett Fotex és a Brau Union emelhető ki, mint olyan papírok, amelyek komolyabb növekedéssel zártak. A nemzetközi értékpapírpiacokon vegyes hangulat uralkodott, a DAX 0,94 százalékkal gyengült, míg a londoni FTSE 0,10 százalékkal erősödött. A Wall Streeten a Dow Jones lefelé mozgott, míg a Nasdaq többnapos gyengélkedés után újból erőre kapott. Az amerikai piacon a Sun Microsystems- és a Cisco Systems-részvények jelentős növekedése hozzájárult a Nasdaq javulásához.
A magyar tőkepiac tegnapi mozzanata volt, hogy George H. Walker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete indította el jelképesen a kereskedést. A nagykövet szerint a kiadáscsökkentő intézkedések sikert hozhatnak a magyar gazdaság számára. A tőzsdével kapcsolatosan George H. Walker hangoztatta, hogy a BÉT befektetésösztönző kampánya dicséretes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.