Megakötés a Mol piacán

2004. 03. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tágítanak a befektetők a pesti parkettől, a BUX a tegnappal együtt hetedik napja emelkedett. A töretlen vásárlási kedvet az okozza, hogy a befektetők a privatizációk kapcsán megjelenő optimizmusra számítanak. A magyar tőzsdemutató tegnap 135 pontos növekedéssel, 10 718 ponton zárt. A forgalom meghaladta a 23,7 milliárd forintos szintet, amiből 13 milliárdnyit a Molra kötöttek. Brókerek szerint a Molra 5,5 milliárd forint összértékben három megakötés született, ezt a három ügyletet – a portfolio.hu információi szerint – az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) önkötéssel realizálta. A Mol ára a jelentős forgalom mellett 1,5 százalékkal, 7030 forinton zárt. Drágult a többi vezető részvény is, a Richter 700, a Matáv 14 forinttal értékelődött fel. Meglepetésre az OTP ára tegnap sem tudott az általános növekedési trenddel együtt haladni, a banki papír kurzusa változatlanul 3480 forinton állt. Szakértők elmondták, hogy az OTP azért esik kívül a növekedésen, mert korábban már jelentős javulás volt a részvény árában, másrészt az OTP a privatizációban nem szerepel, ezzel magyarázták a Matáv korábbi lassú feléledését is. Az elemzői vélemények szerint az OTP papírjaiban a következő napokban komolyabb javulást lehet várni, de ezt attól teszik függővé az elemzők, hogy a piac tud-e még tovább javulni. Növekedés söpört végig a kisforgalmú papírok soraiban is, a Fotex árát túlzott drágulása miatt fel kellett függeszteni, az FHB is tovább erősödött, sőt az Egis ára is a növekedés útjára tért. A Graphisoft kurzusa átlépte az 1400 forintos határt. A vesztesek között lehetett találni viszont a Rába és az Antenna Hungária papírjait.
A nemzetközi parketteken is dühödt optimizmus uralkodott, a tokiói Nikkei 225 index 0,33 százalékot növekedett, és komoly javulást jelzett a DAX és az FTSE index is. A német piacon a Deutsche Bank esetleges felvásárlása okozott emelkedést, így a pénzügyi szektor profitálhatott a piaci pletykákból.
*
Várhatóan csak a halasztott fizetéssel történt Mol-részvény-igénylések kerülnek kielégítésre és azok is csak részlegesen, azaz 200 darab alatti mértékben – közölte az ÁPV Rt. az MTI-vel. A pontos eredményt az ÁPV Rt. továbbra is március 10-re ígéri. Az el nem fogadott jegyzésekért visszajáró összegeket március 11-én írják jóvá a számlákon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.