Röviden

2004. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes jelzéseknek és az elemzői várakozásoknak megfelelően tegnap az Európai Bizottság versenyhatósága közölte, hogy valóban 497 millió eurós bírságot szab ki az amerikai Microsoft szoftvergyártóra piaci fölénnyel való visszaélés miatt. A Microsoft már korábban jelezte, hogy megfellebbezi az eddig kirótt legmagasabb uniós bírságot. Szakértők jelezték, hogy az ügyre pontot vélhetőleg többéves huzavona után lehet majd rakni, de a Microsoft a kirótt bírságnak csak a töredékét fogja végül megfizetni. (P. B.)

Jelentősen csökkent a tegnapi aukció során a hat hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy éves átlagos hozama. A meghirdetett 30 milliárd forint össznévértékű kincstárjegyre 51,16 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, de a kibocsátó csupán a meghirdetett mennyiséget fogadta el. A kincstárjegyek 11,47 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. (P. B.)

Az Axelero Internet Rt. hárommillió forinttal, az Accenture pedig 10 millió forinttal támogatja az idén a Cisco hálózati akadémia programot Magyarországon. A nonprofit alapon működő hálózati akadémia programjára a Cisco eddig 220 millió forintot fordított, míg az Accenture, illetve az Axelero 72,5 millió forinttal, illetve 20 millió forinttal támogatta. (P. B.)

Több új fogyasztói elektronikai üzletet tervez az idén nyitni Magyarországon, Portugáliában és Lengyelországban a Metro, s bővíti Cash & Carry üzlethálózatát is Kelet-Európában, illetve Ázsiában. Hans-Joachim Körber jelezte: a cég befektetéseinek kétharmada Németországon kívül valósul meg, mert a Metro alapvetően a kevésbé fejlett piacokon terjeszkedik. (MTI–Eco)

Kína legnagyobb szárazföldi olajlelőhelye rövidesen a kitermelhetőség határához ér. Az északkeleti Heilungkiang (Heilongjiang) tartományban fekvő Tacsing (Daqing) mezőről az olajtermelés évente hét százalékkal csökken. Tavaly 50 millió tonna alá esett a kitermelés, 27 év óta először, és 2020-ra évi 10 millió tonnára csökkenhet. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.