Tizenegyezer pont fölött

2004. 03. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb csúcsot döntött tegnap a BUX árfolyama azzal, hogy átlépte a 11 ezer pontos határt. Reggel még nem látszódott, hogy a magyar piacot milyen törekvések irányítják, de az első kereskedési óra eltelte után már érzékelhető volt, hogy a BUX növekedése ezúttal meghatározó lesz. A befektetők vásárlási kedve annyira erős volt, hogy a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző mutató 11 169 pontig nőtt. Több elemző még reggel azon a véleményen volt, hogy ha a BUX képes lesz az emelkedésre, akkor a 11 ezer pontos határt átlépve újabb, akár ezerpontos növekedést is kicsikarhat magából a következő napokban. A tegnapi üzleti napon végül 150,77 pontos emelkedéssel 11 141,98 ponton zárt a BUX, a növekedést a Mol-, a Matáv- és az OTP-részvényekben keletkezett felhajtóerő indukálta. A Matáv árának 11 forintos elmozdulásában nagy szerepet játszott az a közlemény, amely szerint a távközlési társaság 1051,947 milliárd forint főösszeggel és 80,919 milliárd forint adózott eredménnyel javasolja elfogadni az április 28-i rendes közgyűlésnek a csoport éves, a magyar számviteli szabályok alapján elkészített konszolidált beszámolóját. A Matáv igazgatósága azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a száz forint névértékű törzsrészvényenként hetven forint, a tízezer forint névértékű elsőbbségi részvényekre hétezer forint osztalékot fizessenek ki.
A Mol-papírokra az a hír hatott jótékonyan, hogy az olajipari cég elővásárlási jogával élve 553 400 darab A sorozatú részvényt vásárolt a Slovintegra-Slovbena részvényesi csoporttól. A Mol részvényenként 6400 forintért vásárolta meg a részvényeket. A Mol kurzusa tegnap 115 forinttal 7265 forintra javult. Szakértők szerint a Mol sajátrészvény-vásárlásai mögött az is meghúzódhat, hogy közeleg a PKN Orlen-megállapodás, amit részben részvénycserével lehet megoldani. Emelkedett még az OTP ára is, hiszen a banki papírok igen kedvező árát senki sem kérdőjelezheti meg, sőt a társaság növekedése sem mindennapi az európai pénzügyi szektorban.
A Richter értéke 23 200–23 900 forint között ingázott, majd 23 550 forinton lépett a partvonalon túlra, ami megegyezett előző – pénteki záró- – árával. A Richter Rt. igazgatósága a törzsrészvények névértékére vetítve 44 százalékos osztalék kifizetését javasolja a 2003. évi eredmény terhére – közölte a gyógyszergyár.
A kisebb forgalmú részvények sorából a Brau Union, az Egis és a Pannonplast ára emelkedett jelentősen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.