TVK-opciót hívtak le

2004. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel a tizenegyezer pontos határ, de a programozott eladások miatt nehéz átlépni – mondta a BÉT zárását követve egy spekuláns. A tizenegyezer pontos szinten olyan komoly támaszték jelentkezik, amit eddig még nem sikerült átszakítani. Tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX alakulása: nyitáskor 11 009 ponton állt, majd 10 950 pontig gyengült. A kereskedés során a BUX egy pillanatig
11 100 pont fölé ugrott, majd gyengült és a nap végén 10 991,21 ponton állapodott meg. Az 58,91 pontos növekedés, amit a tőzsdeindikátor záráskor realizált, igen csekély volt a napközbeni kilengésben elért szinthez képest.
A forgalom viszont néhány nagyobb tranzakció miatt 25,5 milliárd forintra emelkedett, ennek vélhetően részben a TVK-opció lehívása volt az oka. A szolnoki Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft., élve opciós jogával, tegnap megvásárolta a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) részvényeinek 8,02 százalékát jelentő részvénycsomagot. A Mol a Magyar Külkereskedelmi Bankkal 2000. szeptember 22-én kötötte meg a TVK részvényeinek 8,02 százalékát jelentő részvénycsomagra szóló vételi opciót. A TVK ára 2,9 százalékkal nőtt, míg a Hermész Kft. tulajdonosának, a Molnak a papírjai 0,3 százalékkal értékelődtek fel. Tovább korrigálta meggyengült árfolyamát a Richter, mely 550 forinttal növekedett. Hasonló, 105 forintos javulással zárta a hetet az Egis ára is. A Richter – önmérsékletet gyakorolva – nem kívánja emelni az OEP által nem támogatott készítményeinek árát, annak ellenére, hogy erre a törvény lehetőséget nyújt, mivel ezen készítmények a szabad áras körbe tartoznak.
A Richter közölte, hogy annak ellenére nem él az áremelés lehetőségével, hogy ezen készítmények jelentős részének jelenleg is alacsonyabb az árfekvése, mint egy adott terápiában azokkal egyenértékű készítményeké. Ilyenek például a társaság fogamzásgátló készítményei, melyek a korszerű és széles termékpalettának köszönhetően a magyar nők körében a legelterjedtebb.
Csökkent viszont az OTP árfolyama, amiről az elemzők semmi érdekeset nem kívántak elmondani, szerintük egyszerű visszaesés, amit a következő napokban majd korrigál a banki papír. Egyúttal rámutattak arra is, hogy a csütörtökön történelmi magasságokba lendült a pénzintézet papírjainak árfolyama, tehát nem volt meglepő a csökkenés. Az OTP tegnap közölte, hogy április 29-re összehívta éves rendes közgyűlését. A bank Budapestre összehívott közgyűlése megvitatja és jóváhagyja a 2003. évi beszámolót, határoz az adózott eredmény felosztásáról. Az igazgatóság tájékoztatója a közgyűlést a 2004. évi üzletpolitikáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.