Újult erő az OTP-ben

2004. 03. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi csúcsa közelében zárt a BUX tegnap, amit nagyrészt a Richter árának drágulása indukált, de jelentős növekedési tényezőként jelentkezett a Mol és az OTP erősödése is. Szakemberek már korábban jelezték, hogy a magyar piac alulértékelt, ezt támasztotta alá a napokban és a tegnapi kereskedés során elért növekedés is.
A magyar tőzsdén 22 milliárd forintos forgalom mellett a Molra született még mindig a legtöbb kötés. Az olajipari papírokat azért vásárolták a befektetők, mert a kibocsátás kapcsán a főforgalmazó közölte, hogy csupán a halasztott fizetéssel jegyző befektetők vételi ajánlatait fogadják el, így még sokáig nem hígulhatnak a Mol-részvények. Az olajipari papírok 11,785 milliárdos forgalom mellett 1,9 százalékkal drágultak. A nap nyertese a Richter lett 4,4 százalékos erősödésével: a gyógyszergyártó cég papírjait szintén a privatizációs spekuláció miatt vásárolták, de elemzők szerint Bogsch Erik vezérigazgató tegnapi nyilatkozata nem befolyásolta a részvény drágulását. Néhány napos csend után az OTP részvényei is újra emelkedtek, a banki papírok tegnap 2 százalékkal drágultak. Néhány eddig stagnáló kis kapitalizációjú részvény ára is jelentős javulást ért el a tegnapi üzletnapon.
A nemzetközi tőkepiacokon a távközlési részvények próbálták húzni az indexeket, de az amerikai munkaerő-piaci jelentés komoly gátat szabott az emelkedéseknek. A telekommunikációs ágazat erősödését a Vodafone okozta azzal, hogy 18,5 millió saját részvény vásárlását jelentette be. Ez azt jelenti, hogy a legsikeresebb távközlési vállalat vélhetően újabb felvásárlásba kezd a közeljövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.