Autók húzzák a börzét

2004. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt erejű, de határozott emelkedési hullám keletkezett tegnap a tőkepiacokon, ennek hatására a BUX kurzusa is növekedett. A magyar tőzsdemutató a reggeli nyitás után 130 pontot emelkedett, ez a javuló trend kora délutánig kitartott. A kereskedés délutáni szakaszában a BUX-ra egyre nagyobb erővel hatott a nemzetközi optimista hangulat, így az indikátor 225,82 pontot emelkedve 11 631,66 ponton zárhatott.
Nyugat-Európában az autógyártók és a gyógyszeripari cégek részvényei húzták felfelé az indexeket, az FTSE 0,39 százalékot erősödött, míg a DAX piacán sokáig javuló trend uralkodott, de zárás előtt a német indexre gyengítő spekulatív erők hatottak. Nyugat-Európában márciusban 6,9 százalékkal – immár második hónapja – emelkedett az eladott új autók száma; az új modellek visszacsábították az autószalonokba a vásárlókat – derül ki az autógyártók brüsszeli székhelyű szervezetének, az ACEA-nak a felméréséből. A legtöbb gyártó egy-két százalékos növekedést jelzett 2004-re; 2003-ban, amikor az iraki háború és a gazdasági pangás aláásta a fogyasztói bizalmat, 1,3 százalék volt a növekedés üteme. Az elemzők többsége az év második feléig nem jósol meredek javulást. Az autóipar az EU GDP-jének mintegy négy százalékát adja, és mutatója a gazdaság egészének, főként a fogyasztói hangulatnak is. A legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen eladásai 11,6 százalékkal megugrottak; elmaradt ugyanakkor az átlagtól a Renault eladásainak növekedése, mert a gyár a haszonra összpontosítva korlátozta kevésbé nyereséges európai tevékenységét – írta az MTI–Eco.
A magyar parketten a 18,7 milliárd forintos forgalom több mint felét az OTP- és a Mol-papírok adásvétele tette ki. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a Matáv 24 forinttal, a Mol 150 forinttal, az OTP 120 forinttal drágult. A Richter 55 forinttal erősödött, míg az Egis 105 forinttal értékelődött fel. A nap nyertese a Titász lett 4 százalékos drágulásával.
A Zalakerámia ára a felvásárlási ajánlat ellenére csupán 60 forinttal erősödött. A Lasselsberger Ceramics Kft. 2350 forintos árfolyamon nyilvános vételi ajánlatot tett közzé a Zalakerámia Rt. valamennyi részvényére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.