Bessz a tőzsdéken

2004. 04. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Pesten, hanem Londonban és Frankfurtban is gyengélkedéssel kezdték a hetet a tőzsdék; a nemzetközi tőkepiacokon a vállalati hírek miatt csökkentek az árfolyamok. Késő délután a német DAX 0,29 százalékkal, a brit FTSE 0,1 százalékkal állt előző értéke alatt. A magyar parketten a nyitás utáni 50 pontos növekedést egy egész napos csökkenési időszak követte: a BUX délben 11 300 ponton állt, majd délután kettő órakor 11 216 pontig zuhant. A nap végén a magyar tőzsde indikátora 11 234 ponton zárt, ami 244,14 pontos csökkenésnek felelt meg. A forgalom meghaladta a 17 milliárd forintos határt, amelyet főként a 138 forinttal gyengülő OTP-papírokra adott megbízások tettek ki. A pénzintézet részvényei 7,3 milliárd forintos forgalom mellett gyengült, napközben az OTP ára 3960 és 3930 forint között ingadozott, végül 3943 forinton került partvonalon kívülre.
Lefelé mozgott a vezető részvények közül a Matáv és a Mol ára is: a távközlési papírok értéke 25 forinttal, az olajipari cég részvényei 135 forinttal csökkentek. A Mol– PKN Orlen egyesülés kapcsán a lengyel olajipari privatizációért felelős társaság, a Nafta Polska elnöke, Krzysztof Zyndul két-három hónap haladékot kért tárgyalásokra. A privatizációkért általában felelős kincstárügyi minisztérium, a PKN Orlenben lévő 28 százalékos állami részesedés közvetlen tulajdonosának képviseletében Tadeusz Soroka miniszterhelyettes úgy nyilatkozott, hogy a PKN Orlennek kellene halasztást elérnie.
Drágulással zárt ellenben a Richter, a Zalakerámia, a Pannonplast és a Brau Union ára. A Richter 100 forinttal, a Zalakerámia 25 forinttal, a Pannonplast 15 forinttal, a Brau Union 300 forinttal erősödött.
A Rába ára 850 forinton zárt 10 forintot erősödve; az elemzők a győri cég részvényeinek árfolyammozgásáról azt nyilatkozták, hogy a Rába ára alulértékelt. A gépipari cég tegnap közölte, hogy a Rába Jármű Kft. és a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala tavaly 15 évre szóló keretmegállapodást írt alá, ennek részeként további 65 jármű szállításáról született megállapodás. A Rába számára újabb hárommilliárd forint bevétel keletkezik a tervbe vett 4,2 milliárd forinton felül.
Nyugat-Európában a SonyEricsson és az Eli Lilly árfolyama próbálta növekedésre serkenteni az indexeket, de a csökkenéssel nyitó amerikai piacok láttán a befektetők bizalmatlansága nem változott. New Yorkban a Conference Board konjunktúramutatójának márciusi növekedése sem változtatott a hangulaton. Az elemzők 0,3 százalékos javulást vártak, az indikátor a reméltek szerint alakult, de a szakértők azt nyilatkozták, hogy az USA gazdasága igen jelentős növekedés előtt áll. A befektetők a Conference Bord adata alapján nem lettek optimisták, mivel a vállalati adatok közül a McDonald’s gazdálkodási értékei rosszak lettek. A nyersolaj árának drágulása is a besszt erősítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.