Emelkedőben a Matáv

2004. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe emelkedéssel zárt tegnap a magyar tőzsde, a BUX a nyitás utáni iránytalanságot követve kora délután magához tért és átlépte a 11 300 pontos határt. A tőzsdemutatóra jótékonyan hatott a nemzetközi piacokon jelentkező befektetői optimizmus is. A BUX záráskor 11 316,19 ponton, 78,08 ponttal előző értéke felett állt. A 16,559 milliárd forintos forgalmat főként a Molra és az OTP-re kötött ügyletek tették ki, az olajipari cég részvényeit a PKN Orlen összeolvadással kapcsolatos hírei miatt vásárolták. Az OTP Bank papírjait viszont a társaság fundamentális okai miatt vették, a banki részvények napközben 4005 forintig erősödtek, majd a nap végén 3997 forinton zártak, ami 1,7 százalékos növekedésnek felelt meg. A Molra 6,838 milliárd forintnyi üzlet született, az olajipari részvények 2,5 százalékkal drágulva kerültek a partvonalon kívülre. A Mol célárát 8260 forintra emelte a Citigroup, mondván, a társaság növekedési lehetőségei igen jók, viszont a PKN Orlen-ügyben nem látnak együttműködést – írta a portfolio.hu.
Kisebb emelkedéssel zárt a Matáv, a Richter kurzusa viszont a növekedési trenddel ellenkezőleg haladva 2,5 százalékot gyengült. Hasonlóan csökkent az Egis, a kárpótlási jegy és a Forrás törzsrészvénye.
Meglepetésre a nap nyertese a Brau Union és a Forrás osztalékelsőbbségi részvénye lett, a befektetők vélhetően a közelgő közgyűlések miatt vásárolták a két papírt.
Az elemzők a nemzetközi tőzsdéken uralkodó hangulatról azt közölték, hogy vélhetően az amerikai vállalati eredmények közelgő publikálása és a javuló gazdasági mutatók indukálták azt a hosszt, ami az FTSE és a DAX piacán kerekedett. A szakértők hozzátették még, hogy az igen jó amerikai munkanélküliségi adatok következtében a Federal Reserve kamatcsökkentési lépésre szánhatja rá magát.
A Wall Street nyitáskor követte az európai áremelkedéseket, az amerikai szolgáltatások márciusi beszerzői menedzserindexének értéke 65,8 pont lett, az elemzők viszont 61,5 pontot vártak. Kedvező hírként konstatálták a befektetők még, hogy a Sun Microsystems és a Microsoft rendezték évtizedes ellentétüket, és úgy döntöttek, hogy vállvetve veszik fel a harcot a Linux által támasztott konkurenciával. A Microsoft 2 milliárd dollárt fizetett a Sunnak, ami nagy könnyítést jelentett a már 11. negyedévet folyamatosan csökkenő nyereséggel záró cégnek. A kiegyezés jelentős lépés a Microsoft 53 milliárd dollárra becsült készpénzállományának akvizíciós célokra történő felszabadítása felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.