Kedvező eredmények

2004. 04. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negatív hírek következtében egy százalék körüli gyengüléssel zártak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, a magyar parketten viszont korrekciós emelkedés jeleit érezhették a befektetők. A BUX árfolyamára az OTP bejelentése, valamint a Rába és a Forrás gazdálkodási adatai jótékonyan hatottak. A magyar tőzsdemutató a nyitás pillanatától kezdődően rohamosan erősödött, délben 11 200 ponton állt, majd egy újabb lassú javuló trendet követve 11 231,28 pontra ugrott, amely egyben a záróértéke is lett. A 104,93 pontos emelkedést a Forrás-törzsrészvények 41 forintos drágulása, valamint a vezetőrészvények erősödése indukálta. A romániai bankot vásárló OTP 19 forintot, a Richter 300 forintot, a Matáv négy forintot drágult. A Matáv a száz forint névértékű törzsrészvények után hetven forint osztalékot fizet – döntött tegnap a társaság éves rendes közgyűlésén –, ez az osztalék megegyezik az igazgatóság osztalékjavaslatával.
A Mol ára 125 forinttal értékelődött fel, annak ellenére, hogy egyes információk szerint az Unipetrol-tenderen a PKN Orlen nyert. Zbigniew Wrobel, a PNK elnöke azt nyilatkozta a PKN–Mol egyesülésről, hogy a tárgyalások azután is folytatódnak, hogy az ezzel kapcsolatban korábban megszabott április 30-i határidő lejár. A két cég között intenzív tárgyalások zajlanak, amelyek az illetékes várakozása szerint április 30-a után is folytatódnak.
A kedvező gyorsjelentések közül a Rábáé volt az egyik legjobb bejelentés, hiszen a győri cég tavaly az eredményeinek csökkenésével küszködött. A győri Rába csoport 2004 első negyedévében 1,1 százalékkal 7,324 milliárd forintra növekvő árbevételt és az egy évvel korábbi 2,065 milliárd forint adózás előtti veszteség után 3,077 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el szerdán közzétett gyorsjelentése szerint. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált jelentés szerint az első negyedévben a Rába üzemi szintű vesztesége 1,818 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 1,693 milliárd forint. A pozitív adózás előtti és utáni (2,732 milliárd forint) eredmény elérését az árfolyam-fedezeti pozíciók átértékeléséből származó pénzügyi nyereség tette lehetővé. A Rába árfolyama tegnap 2,4 százalékkal 825 forintra csökkent. Hasonlóan visszaesett az Antenna Hungária, a Phylaxia és a Synergon kurzusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.