Korrigál a részvénypiac

2004. 04. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszonrealizálás, korrekció jegyében telt el a tegnapi kereskedés a magyar tőzsdén, a befektetők a keddi komoly emelkedések után a nyereség elfölözése mellett döntöttek, így a BUX-index 354,93 pontot gyengülve 11 405,84 ponton zárt. A magyar parketten uralkodó csökkenést nem teljesen a hazai hangulat indukálta, nagyrészt közrejátszott az FTSE és a DAX-indexek mérsékelt beesése is.
A BUX értéke a reggeli hirtelen emelkedés után erőteljes lassulást mutatott, a tőzsdeindikátor előbb 11 500 pontra, majd 11 359 pontig zuhant. Igen komoly, 21,8 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek tegnap a befektetők, ezt a magas érdeklődést vélhetően az okozta, hogy a piaci szereplők a jelenlegi árakon már fundamentálisan is beárazottnak tekintik a részvényeket, ezt mutatta a vezető részvények erőteljes gyengülése is.
Igen erős korrekciót jelzett a Mol, az OTP, a Matáv és a Richter ára, de hasonló komolyabb beeséssel zárt az Antenna Hungária (AH) és az Egis kurzusa is. Az OTP Bank részvényei 9,7 milliárd forintos forgalom mellett 3,9 százalékkal, a Richter papírjai 4,6 százalékkal lettek olcsóbbak.
Az AH ára 2,8 százalékkal gyengült, az elemzők azt várják, hogy a közeljövőben a műsorszóró társaságot privatizálják, így a múlt heti harminc százalékot meghaladó áremelkedés nem volt meglepő. A Mol ára 1,6 százalékkal 7800 forintra csúszott vissza, az olajipari cég tegnap közölte, hogy tőzsdei kereskedésbe került 9 826 817 darab, egyenként 1000 forint névértékű, A sorozatú, névre szóló törzsrészvény. Ezzel a bevezetett Mol-részvények száma 98,4 millióról 108, 226 millióra nőtt. A Mol 2003. szeptember elsején megtartott rendkívüli közgyűlése döntött a Mol által kibocsátott 9 817 000 darab C sorozatú, egyenként 1001 forint névértékű, névre szóló törzsrészvény
9 826 817 darab, egyenként 1000 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvénnyé történő átalakításáról.
A kisforgalmú részvények közül a Pannonflax, a Phyalxia és az Econet.hu-ban volt meghatározó forgalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.